Dostupni linkovi

Vukovarci ogorčeni i rezignirani zbog presude


Hrvatska - Zgrada na Ovčari koja je korišćena za mučenje zatvorenika
Hrvatska - Zgrada na Ovčari koja je korišćena za mučenje zatvorenika
Ogorčenje i rezignacija – to je zajednički nazivnik reakcija Vukovaraca na smanjenje kazne Veselinu Šljivančaninu. Predsjedniku Saveza povratnika Hrvatske, Vukovarcu Dragi Glasnoviću nije – kako nam je kazao – jasno zašto Hag ne želi vidjeti da je Šljivančanin bio dio organiziranog sistema

“Mi smatramo da za taj zločin nad Vukovarom nije nitko odgovarao. Tu je ubijeno negdje oko 4.000 ljudi, a mi pričamo samo o Ovčari i hangaru, što je samo dio tog ukupnog velikog broja. Šljivančanin je bio na čelu svega toga. On je morao znati, jer - ako postoji zapovjedna odgovornost – nije se mogla nijedna ekipa izdvojiti iz njegovih struktura i djelovati samostalno, bez njegovog znanja. Čak i da se to dogodilo, onda nešto nije u redu sa njihovom hijerarhijom, pa je opet on odgovoran”,
kaže Glasnović.

Danijel Rehak: Kako su oni mogli bez njegovog znanja pobiti toliko ljudi? On je dao nalog! On, Mrkšić i Radić koji je oslobođen.
Ogorčen je i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Vukovarac Danijel Rehak.

“Što se tiče nas koji smo bili žrtva koja je stradala, Haški tribunal nije odradio svoj dio posla kako treba, jer je Šljivančanin bio jedan od najviših časnika u napadu na Vukovar. Ja postavljam pitanje: kako su oni mogli bez njegovog znanja pobiti toliko ljudi? On je dao nalog! On, Mrkšić i Radić koji je oslobođen dali su nalog da se sve te ljude pobije... Mislim da je nekorektan odnos suda što je to prihvatio. To je neka politička šarža i mi to ne razumijemo i ne možemo shvatiti...” kazao je Rehak.
Veselin Šljivančanin u haškom Tribunalu, 08. decembar 2010.

Predsjednik Udruge pravnika “Vukovar 91”, Vukovarac Zoran Šangut upozorava u izjavi za RSE da je od početka krivo postavljeno da se sudi samo za egzekucije na Ovčari, umjesto da se sudi za napad na grad i njegovo razaranje, za egzekucije i na drugim mjestima, i za odvođenje u logore u Srbiji.

“Moram reći da sam od početka tog suđenja upozoravao na nedostake tog procesa – na to da se Šljivančaninu, Radiću i Mrkšiću sudilo za Ovčaru kao za neki izdvojeni slučaj, a ne za sve ono što se dogodilo u Vukovaru, a i kasnije – odvođenjem muškaraca na teritorij Srbije gdje su organizirani logori, kao jedan sustavno počinjeni zločin što su ga počinili Beograd i JNA. Mislim da je Šljivančanin bio jedna karika u lancu. Kako se ništa od toga nije stavilo u optužnicu, nego samo Ovčara kao izdvojeno – ja od početka govorim – što god bude dosuđeno, neće ni mene, a vjerujem niti Vukovarce iznenaditi...” rekao je Šangut.

Ne preskakati odgovornost

Jer, ubijanje gotovo dvjesto ranjenika i zarobljenika na Ovčari nije izolirani eksces u napadu na Vukovar, upozorava Šangut.

“Ja sam zarobljen 19. studenog 1991. godine. Već prvu noć kada su autobusi u kojima su nas prevozili stali ispred logora u Sremskoj Mitrovici, pored mene je u autobusu čučao Zvonko Tvorek. Ušao je jedan vojnik JNA i ubio ga u roku od pet minuta, i to je bio moj prvi kontakt sa svime onime što će se dalje događati” kazao je on.

Sve se radi da se izbriše bilo kakva veza Jugoslavenske narodne armije sa napadom na Vukovar i zločinima koji su se desili nakon prestanka hrvatskog otpora, kaže za RSE predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Vukovarac Ivan Pšenica.
Ivan Pšenica: Oni koji su to činili – činili su zlo za sve, ne samo za Hrvate, nego i za Srbe i za sve one koji su živjeli tu na području Vukovara.

“Bili smo promatrači na beogradskom suđenju neposrednim počiniteljima zločina na Ovčari, i vidjeli smo da je u samom postupku potpuno izbjegnuta odgovornost same JNA. A ovo je samo nastavak takve “pravde”! Je li to dogovoreno ili ne, ali Šljivančanin je imao nekog tko mu je bio nadređen, a protiv koga se uopće ne vodi postupak – to je politički i vojni vrh u Srbiji. Oni su sve unaprijed organizirali, a Šljivančanin je bio taj koji je to provodio. A samo ti neposredni egzekutori - jer su sa područja Hrvatske i nisu vezani uz JNA - sada samo oni odgovaraju. Haški tribunal očito je podlegao nekom utjecaju, čim je prihvatio ponovni postupak iako je suđenje Šljivančaninu već bilo završeno”,
smatra Pšenica.

Nakon ovog razočaravajućeg smanjenja kazne Šljivančaninu Ivan Pšenica u drugačijem svjetlu vidi i nedavni vukovarski susret predsjednika Hrvatske, Iva Josipovića, i Srbije, Borisa Tadića.

“Ne govori se o odgovornosti za događaje 1991. godine. Zaboravit ćemo ono što je bilo, a sada idemo u neke druge odnose! Naravno, treba ići, ali – ne može se preskakati odgovornost. Oni koji su to činili – činili su zlo za sve, ne samo za Hrvate, nego i za Srbe i za sve one koji su živjeli tu na području Vukovara...”
kaže Pšenica.
XS
SM
MD
LG