Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd i dalje ćuti o Vukovaru


Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je, gostujući na vojvođanskoj TV, da bi i on i građani Hrvatske pozdravili dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića u Vukovar, u znak sećanja na zločine počinjene u tom gradu tokom opsade ujesen 91. godine.

Dva dana nakon izjave hrvatskog predsednika koju neki shvataju kao poziv, drugi kao poruku, treći kao prekor, iz Beograda, iz okružja predsednika Srbije nema nikakvih reakcija.

Retka su i sećanja na ono što se događalo pre 18 godina, a što je zabeležemo u filmu Janka Baljka “Vukovar-poslednji rez”.

Janko Baljak je pre tri godine, kada je završen film o Vukovaru, imao ideju da prvo prikazivanje bude u tom gradu uz prisustvo dva predsednika, Mesića i Tadića. Tada za to nije bilo interesa ni na jednoj strani. Danas, je, kaže, nešto drugačije:

“Mislim da je to neka vrsta takmičenja ko će biti prvak u oprostu i u pomirenju. Između njih dvojice (Tadića i Mesića) se vodi već jedno vreme borba ko će više da se izvinjava, ko neće, ko će da se saginje, ko kome treba. To je već malo naporno i vrlo često se poklapa sa njihovim dnevno političkim unutrašnjim prilikama. Bilo u Srbiji, bilo u Hrvatskoj.”


Da li se neko od zvaničnika Srbije svih ovih osamnaest novembara pojavio na komemoraciji žrtvama opsade Vukovara - pitali smo hrvatsku novinarku iz Radio Vukovara Mariju Molnar.

“Jeste. Čini mi se da je to bilo 2005. Tadašnji velepolsanik Republike Srbije u Hrvatskoj je bio u Koloni sećanja , ali od ostalih političara i političarki, NE.”

TADIĆ NIJE VILI BRANT


Naša sagovornica kaže da nije samo stvar u želji predsednika Mesića da na komemoracaiji vidi svog kolegu iz Srbije:

“Vukavarci i Vukovarke već toliko godina zagovaraju tu priču da bi srbijanski političari i političarke trebali dolaziti u Vukovar na komemoraciju na Dan sećanja na žrtve Vukovara.”

Svetislav Lađević, srpski kandidat za dogradonačelnika Vukovara:

“Ja to nisam shvatio kao pravi poziv, već kao određenu vrsta poruke. Ja verujem da ni ne očekuju da predsednik Srbije dođe. Međutim, Srbi iz Vukovara i okolice bi voleli da gospodin Tadić dođe da nas poseti, da sa nama porazgovara. A o tome da li bi on imao potrebu i želju da se pojavi na komemoraciji, mislim da nije na meni da ja to komentiram.”
Janko Baljak: Između njih dvojice (Tadića i Mesića) se vodi već jedno vreme borba ko će više da se izvinjava, ko neće, ko će da se saginje, ko kome treba.

Janko Baljak kaže da koalicija DS sa bivšim Miloševićevim socijalistima umnogome koči proces javnog izvinjenja žrtvama:

“Tako da pretpostavljam da ovoga puta iz Beograda na ovu temu neće biti nekakvog konkretnog odgovora, jer Demoratska stranka, čiji je Tadić predsednik, jednim takvim potezom mogla bi da izgubi rejting u delu glasačkog tela.”

Petar Kuntić iz Demokratske stranke Hrvata Vojvodine koja je koalicioni partner Tadićeve Demokratske stranke kao da potvrđuje reči Janka Baljka:

Čini mi se da Tadić još uvek nije spreman za tako radikalan potez
“Zbog unutarnje politike, unutarnjeg stanja odnosa na političkoj sceni bi to bilo nemoguće. Jer jednim takvim činom bi Tadić izgubio polovinu ili trećinu biračkog tela.”


Možda će predsednik Srbije nekim svojim gestovima demantovati Janka Baljka:

“Čini mi se da Tadić još uvek nije spreman za tako radikalan potez. Nije Tadić još uvek političar kalibra jednog Vilija Branta koji je to učinio, čini mi se, veoma iskreno i u pravom trenutku. “

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG