Dostupni linkovi

Obilježavanje 16. obljetnice sloma obrane u Vukovaru


Vukovar
Vukovar

Nevladina udruga "Vukovar" prosvjedovala je jučer u Zagrebu, uoči obljetnice pada Vukovara, zbog toga što hrvatske vlasti ne čine dovoljno da se istraže ratni zločini nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i civilima odvedenim u logore u Srbiji nakon pada Vukovara sudenog 1991. godine. U Vukovaru se obilježava 16. obljetnica sloma obrane.


Iako je hrvatska policija do sada obavila preko 1200 obavijesnih razgovora sa nekadašnjim hrvatskim logorašima u logorima u Srbiji, još uvijek manjkaju konkretni potezi i optužnice, upozorio je danas predsjednik nevladine udruge "Vukovar", nekadašnji zatočenik u
Sremskoj Mitrovici nakon pada Vukovara, Zoran Šangut.

"Kao žrtve logora, osuđujemo sve logore na ovom svijetu, od Molata, Auschwitza i Jasenovca, i zato tražimo da pravda sustigne sve one koji su organizirali logore na teritoriju Srbije."

Nakon pada Vukovara studenog 1991. godine na 5 lokacija u Srbiji - u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i Vojnom istražnom zatvoru u Beogradu - bilo je zatočeno oko 3350 hrvatskih zarobljenika. Udruga je još pred 5 godina podnijela kaznenu prijavu protiv zapovjednika tih zatvora i logora i njihovih podređenih za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika, za ubojstva, mučenje, premlaćivanje, pljačku i izgladnjivanje zatočenika, podsjetio je Šangut.

"S obzirom na to da se Hrvatska suočila sa svojom prošlošću s Jasenovcem, Lorom, Gospićem i Medačkim džepom, mi mislimo da upravo takva demokratska Hrvatska ima pravo tražiti od međunarodne zajednice da prisili Srbiju da se i Srbija suoči sa svojom
prošlošću, kao što su logori koji su se dogodili nakon okupacije Vukovara."

U Vukovaru se obilježava obljetnica sloma obrane

U Vukovaru se obilježava obljetnica sloma obrane

U Vukovaru se obilježava 16. obljetnica sloma obrane grada ujesen 1991. godine. Usprkos lošem vremenu, u koloni sjećanja koja prolazi gradom je preko 10.000 ljudi.


Komemoracija “U Vukovar za istinu i pravdu” okupila je ove godine oko 12 i po tisuća sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ratne stradalnike iz dana opsade Vukovara, građane, političare…

Tijekom opsade grada stradalo je po službenim hrvatskim podacima 905 vukovarskih civila i hrvatskih policajca i vojnika, a nakon pada grada prognano je oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba. Srpska paravojska je na dobru Ovčara pored grada smaknula preko 250 ranjenika iz bolnice i zarobljenika. 200 tijela je nađeno a ostali se sa još oko 400 drugih žrtava vode kao nestali.

U koloni kroz grad su i njihovi najbliži:

”Tražim sina, nisam ga još pronašla. Bio je tu u bolnici, ležao je u podrumu ranjen u obje noge.”

Obljetnica pada Vukovara obilježena je i na drugom kraju svijeta, u Memorijalnoj katedrali za mir u svijetu u japanskom gradu Hirošimi služena je misa za vukovarske žrtve.

Prošle godine misa za poginule služena je u Nagasakiju. I u Škabrnji u zadarskom zaleđu obilježena je danas 16. obljetnica ulaska JNA I srpske paravojske u selo, nakon čega je u jednom danu pobijeno 43 ljudi, većinom civila.

Autor: Enis Zebić

XS
SM
MD
LG