Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jučerašnji prosvjed navijača hrvatskih nogometnih klubova u Vukovaru zbog nedavnog napada srpskih huligana na tamošnji učenički dom, iako bez većih izgreda, više je Vukovaru naštetio no pomogao - ocjenjuju sociolozi, analitičari, mirovni aktivisti pa i dio vukovarskih branitelja.

Prosvjed oko 3000 nogometnih navijača iz svih krajeva Hrvatske jučer u Vukovaru prošao je, uz golemo policijsko osiguranje, bez većih izgreda, ali ipak cijeli događaj, uz pjesme i poklike «ubij ubij Srbina » i «Oj, Hrvatska - mati, Srbe ćemo klati» ostavlja snažan dojam tjeskobe i nije prikladna reakcija - ocjenjuje psihologinja Mirjana Krizmanić:
«Nije to tako bezazleno,to vulgarno pjevanje se nije smjelo dogodit. Znači da takve tendencije postoje, da su prisutne i da ima onih koji namjerno žele tamo tako pjevati. Uvijek velike nevolje počinju s ovakvim sitnicama. To je trebalo zapravo ljude nagovorit da ne idu ili da ode od svake navijačke grupe po jedan, ak' su već htjeli položit vijence, tobože, ili dati podršku. To se nije moralo napravit ovako masovno, to je sve ljude uznemirilo.Onda, dođe ogromna količina policajaca, pa to stvara tjeskobu.Osim toga, ovo je, kako su rekli, bio 'posjet upozorenja' ...eto, pa zar to nije prijetnja?!»
Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora dr Ivo Banac ne slaže se s medijskim izvještajima prema kojima je sjenu na jučerašnji prosvjed bacilo jedino « vulgarno pjevanje Srbima»:
«Nije to 'vulgarno', nego to je puno mržnje, puno nezdravih naboja. Zapravo, iznenađuje koliko ima tih javnih situacija koje govore da se etničke strasti nisu smirile.To zabrinjava, a vjerojatno ne pomaže ni sama činjenica da je regija uzburkana nakon 'kosovske priče'.... tako da ima tu nekih impulsa koji pokazuju na jedno latentno negativno stanje.»
Vukovarski branitelj i predsjednik Udruge vukovarskih branitelja pravnika „Vukovar '91“ Zoran Šangut:
«Ja mislim da demokracija uključuje i ovakve oblike oblike iskazivanja različitog mišljenja, samo onih izraza 'ubij, ubij Srbina' nije trebalo u tome biti. Ali, ja sam svjestan i svega ovoga što se događa u Beogradu i svi ovi ratni zličini koji su se dogodili i koji do danas nisu procesuirani, jasno je da u hrvatskom društvu izazivaju određene revolte i nezadovoljstvo.»
Predsjednik Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke Boro Rkman smatra da od jučerašnjeg prosvjeda nemaju korisiti ni Vukovarski Hrvati ni Srbi:
«Mogu imati samo štete, ako ništa drugo, na nekoliko mjesta u gradu na privatnim kućama moraju jutros prefarbavati fasade zbog raznih neugodnih grafita od kojih nije bila pošteđena ni 4.Osnovna škola u Vukovaru na kojoj je jutros osvanuo grafit «Srpska djeca van iz škole.»
Katarina Kruhonja iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava:
«Zapravo je to jedna demonstracija sile koju su policija, a možda i unutar sebe, držali pod kontrolom, ali to sigurno nije čin koji bi otvorio dijalog i neprimjeren je gradu koji treba pomoć da izliječi svoje rane.»
Hrvatskom društvu, uključujući i Crkvu, nedostaju dugoročni projekti pomirenja i tolerancije, upozorava i splitski svećenik i sociolog don Ivan Grubišić:
«Ovdje treba ponajprije prozvati nogometne klubove koji stoje iza svojih navijača, a neki čak i plaćaju njihova putovanja. Na žalost, mi mladima nismo ponudili ništa drugo da smanji tu tenziju isključivosti i mržnje. Po mome mišljenju, nemamo mi odgovora za to ni sa strane društva, ni sa strane Crkve.»
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG