Dostupni linkovi

Srpske organizacije odale počast ubijenima i nestalima u Vukovaru


Grad Vukovar, maj 2021. Ilustrativna fotografija
Grad Vukovar, maj 2021. Ilustrativna fotografija

Izaslanstvo srpskih organizacija u Hrvatskoj odalo je počast ubijenima, poginulima i nestalima u Vukovaru u četvrtak 17. studenog, dan uoči državnog blagdana Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

"I ove smo godine na tri mjesta u ovom gradu položili vijence, zapalili svijeće za ubijene, poginule i postradale. Najprije smo to uradili na Dunavu gdje smo bacili dva vijenca, jedan za žrtve građana srpske nacionalnosti koji su prije izbijanja sukoba i tokom sukoba skončali u vodama Dunava, a drugi za građane hrvatske nacionalnosti koji su tijekom sukoba završili u vodama Dunava”, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Povodom izravnog poziva desničarskog vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave čelnicima Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) da se pridruže sutrašnjoj “Koloni sjećanja” kroz Vukovar do Spomen-područja Ovčara i da se prestanu "praviti kao da se 1991. nikada nije dogodila", predsjednik SDSS-a Pupovac kazao je da su politički predstavnici Srba u Hrvatskoj već ranije bili u Koloni.

"Bit ćemo u Koloni kada mi procijenimo da je vrijeme”, kazao je Pupovac.

Predstavnici srpske manjine kažu da je prije početka napada Jugoslovenske narodne armije (JNA) na Vukovar 1991. godine u gradu ubijeno više građana srpske nacionalnosti, a da njihova sudbina do danas nije razjašnjena.

U delegaciji su uz predstavnike srpskih organizacija bili i Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a, kao i Marica Šeatović u ime Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba "Protiv zaborava".

U Hrvatskoj se 18. studeni obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Na taj dan 1991. godine slomljena je hrvatska obrana Vukovara, a u selu Škabrnja u zadarskom zaleđu tog su dana postrojbe JNA i srpske paravojske pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubile 63 osobe, od toga 48 civila.

Opsada Vukovara trajala je tri mjeseca, od sredine kolovoza do 18. studenog 1991. godine. Za to vrijeme, prema evidencijama JNA, na Vukovar je ispaljeno oko 6,5 milijuna granata. Bačeno je i 2.500 avionskih bombi od po 250 kilograma.

Grad je branilo ukupno 1.800 ljudi. U ta tri mjeseca i u danima nakon ulaska JNA i paravojnih postrojbi u grad poginulo je ili ubijeno 2.717 osoba, a prema podacima udruge “Vukovarske majke”, kao nestale se vodi još 386 osoba iz Vukovara kojima se trag gubi ujesen 1991. godine.

Nakon pada grada samo iz vukovarske bolnice su odvedene najmanje 264 osobe – ranjenici, hrvatski policajaci i vojnici i civili – i ubijene na poljoprivrednom dobru Ovčara nedaleko grada.

Tamo je pronađeno 200 posmrtnih ostataka, ali za posmrtnim ostacima 64 osobe još se traga.

Za ratne zločine u Vukovaru u Hagu su osuđeni oficiri JNA Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, ali nitko od vojnog vrha JNA.

XS
SM
MD
LG