Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kad sjecikese ravnaju fudbalom


Budo Vukobrat
Nogometni ili fudbalski savez Bosne i Hercegovine, prema očekivanjima, nije zaobišla medjunarodna afera u vezi sa namještanjem utakmica. Prethodno je bilo osam slučajeva navodnog namještanja, ali je poslije sastanka u Nionu sa zvaničnicima UEFE, na spisku ostalo samo jedno gostovanje NK Travnika u inostranstvu. Medjunarodni zvaničnici su sugerisali domaćim da se uhvate u koštac sa ovim slučajevima, ali bosanskohercegovačka javnost opravdano sumnja kako će se to i desiti. Prije svega zbog činjenice da je ključni čovjek u ovom poslu generalni sekretar Saveza Munib Ušanović, koji je neki dan zajedno sa svojim prvim finansijskim saradnikom Miodragom Kurešom, osudjen na pet godina zatvora i obavezu vraćanja oko 170 hiljada eura novca stečenog utajom poreza i nesavjesnim poslovanjem.

Sudbina ove uboge zemljice, da je po evropskim stazama vode njeni najgori egzemplari, dobila je još jednu potvrdu. Veliki medjunarodni skandal sa namještanjem fudbalskih rezultata nije, naravno, mogao zaobići Savez što je svoju bijednu prvoligasku kolonu, koja se igra po strnjištima, pretenciozno krstio kao Premijer liga.

Mada se već mjesecima provodi, istraga u vezi sa sportskim mešetarenjem, pogodila je kao grom iz vedra neba sve fudbalske radnike regiona, samo su ovdje ostali mrtvi hladni. Pokazali su, zapravo, kako za njih, sve ovo o čemu Evropa bruji, i nije golema tajna. Mada će predsjednik krovnog saveza prepotentno primjetiti kako je smiješno sumnjičiti časnu ligu ovdašnju.

I da burleska bude kompletna, na važni sastanak evropskog nogometnog establišmenta u Nion upućen je generalni sekretar Saveza, Munib Ušanović koji je prvog dana ove sedmice, a zbog utaje poreza i nesavjesnog poslovanja, osudjen na pet godina robije. Računaju valjda, ako iko ima tri čiste u vezi sa meritumom, onda je to kontroverzni gensek. Unatoč činjenici da presuda jošs nije pravosnažna, Predsjedništvo se, ipak, u brk nasmijalo i UEFA-inoj akciji, i domaćem pravosudju i ovdašnjoj javnosti.

Fudbalski vrh je, inače, zasjedao odmah nakon sudjenja, budeći u javnosti laznu nadu kako će se odrediti prema Ušanovićevomm statusu. Ali, ni riječ o tome. Navodno, članovi Predsjedništva su očekivali da će Ušanović podnijeti ostavku, a pošto već nije, dobio je nagradno putovanje u Nion. Ovaj je tamo čuo kako zapravo u BiH nema 8 sumnjivih slučajeva, nego je u pitanju samo jedan klub a, pri tom, u inkriminaciji je uhvaćen na nekom inostranom gostovanju.

Evropski zvaničnici su, medjutim, preporučili domaćim vlastima, i onim fudbaslkim i onim nefudbalskim, da ponešto urade i sami od sebe. Ako igdje, onda bi se ovdje, i bez internacionalne mafije dakako, moglo danima kopati po namještenim rezultatima, prvenstvima čak.

Ovdašnje prvenstvo je vodeće u svijetu kad je procenat domaćih pobjeda u pitanju, a konačna tabela se dade nasluti već poslije 5-6 kola i, uglavnom, zavisi od toga kome bi prevenstvo nekako najljepše palo. Uz godišnjicu kluba, grada ili glavnog sponzora.

Unatoč višegodišnjim pritiscima, nekompetetni i korumpirani vračevi, još se nisu udostojili odgovoriti javnosti na jos neka škakljiva pitanja. A pitanje je i smiju li. Jer, teško je i pomisliti kako je fabulozni Ušanović lagodno brodio po papirima, a da o tom niko ništa nije znao. Ili postavio pitanje.

Prsti u pekmezu, smatraju dobri znalci, benigna je metafora za do lakata umazane ljude sjecikesa koje ravnaju bosanskohercegovačkim fudbalom. Zato, pretpostavlja se, namaju kuraži sami se pozabaviti vlastitim šefom administracije. Jer, mogli bi i o sebi samima štošta saznati. Najpametnije im je braniti šutnjom.
XS
SM
MD
LG