Dostupni linkovi

Vukčević: Odgovorni za skrivanje zločina su među nama


Ekshumiranje žrtava iz masovne grobnice Rudnica pored Raške u aprilu 2014. godine. U grobnici su nađena 54 tijela albanskih civila sa Kosova.
Ekshumiranje žrtava iz masovne grobnice Rudnica pored Raške u aprilu 2014. godine. U grobnici su nađena 54 tijela albanskih civila sa Kosova.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine Srbije, za "Zašto?" objašnjava prepreke i pritiske pomoću kojih je sprečavano i otežavano istraživanje tajnih masovnih grobnica na području Srbije u kojima su bile sakrivene uglavnom civilne albanske žrtve ubijene van oružanih okršaja tokom rata na Kosovu 1999. godine.

  • Izmeštanje

Pokušaji da se istraži prebacivanje tela žrtava ratnih zločina sa Kosova u masovne grobnice u Srbiju nije teklo tako glatko. Mi smo istrajavali u pokušajima, ali svaki put bi iskrsnuo neki problem.

Kada god bi se pojavila bilo kakva informacija o postojanju masovne grobnice mi smo po tome uvek postupali. Slao sam svog zamenika Dragoljuba Stankovića, koji je za to bio uglavnom zadužen, na lice mesta.

Najpoznatija je grobnica kod Raške, u Rudnici. Nju smo, na primer, otkrili, ako se dobro sećam, u četvrtom pokušaju, kada smo srušili jednu zgradu. Oko te zgrade smo najpre sve iskopali i nismo pronašli nikakve tragove. Tek kada smo srušili zgradu, ispod nje smo pronašli leševe.

  • Informacije

Teško mogu da vam kažem na koji način smo do tih informacija dolazili. Nije običaj da se operativni podaci, ti izvori koji su nas obaveštavali, otkrivaju.

Princip policije i Tužilaštva je da se izvori ne otkrivaju. U samoj policiji i Vojsci baš nisu bili poletni za saradnju po tim pitanjima. Uvek ima pojedinaca koji jesu raspoloženi za saradnju, ali u principu baš nisu bili poletni.

  • Pritisci

U jednom trenutku se u štampi pojavio naslov iz izjave predsednika države Tomislava Nikolića. On je rekao nešto kao `Dokle Vukčević misli da kopa po Srbiji, već je od tih događaja prošlo šesnaest godina`.

Ja sam odgovorio da slučajevi ratnih zločina ne zastarevuju. On se posle toga više nije oglašavao na tu temu.

Klasičnog pritiska, u smislu da se nešto ne istražuje, nikada nije bilo, ali, recimo, to što se u medijima pojavljivalo je vid pritiska.

Dakle, kada vam predsednik države tako nešto kaže i to je pritisak. Ali, to da vam neko kaže `nemojte to da radite`, toga nije bilo.

  • Odgovorni

Odgovorne za skrivanje tragova zločina treba tražiti među nama. Među ljudima koji su u to vreme odlučivali o tome.

  • Saradnja

Ja sam za svaku vrstu saradnje. Pokušali smo zajedno sa predstavnicima Albanije da istražimo navode o trgovini organima, ali smo odbijeni. Da ne govorim o Kosovu.

Treba imati na umu da je saradnja u regionu dosta doprinela rasvetljavanju niza ratnih zločina. Tu mislim na saradnju sa Zagrebom i sa Sarajevom.

  • Istrage

Ne bih ulazio u politički teren i komentarisao to što su neki od onih koji se pominju kao odgovorni za skrivanje tela žrtava zločina u Srpskoj naprednoj stranci ili u vlasti.

Ali, mislim da je danas malo gori teren za istraživanje nego u vreme kada sam ja vodio Tužilaštvo za ratne zločine. Ne znam zbog čega, ali moja impresija je takva.

XS
SM
MD
LG