Dostupni linkovi

Vujović: Zeleno svjetlo EU za Beograd je dodatni pritisak na Podgoricu


Zlatko Vujović
Direktor nevladine organizacije Centar za monitoring CEMI Zlatko Vujović u intervjuu za RSE ocjenjuje uz ostalo kako Ranko Krivokapić već duže vrijeme otvara prostor svojoj političkoj partiji kako bi joj omogućio da ona bude u narednoj crnogorskoj Vladi, bez obzira da li će DPS biti u toj novoj Vladi ili ne.

RSE: Dok je u Briselu evropski komesar Stefan File podvukao da nema daljeg progresa u evropskim integracijama, niti otvaranja najtežih poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, Vlada je u Podgorici usvajala Akcione planove u vezi sa tim. Koliko mislite da je vlast sa premijerom Đukanovićem na čelu ozbiljno shvatila Fileovu opasku kako „sada počinje pravi posao” za Crnu Goru?

Vujović: Mislim da su vlasti u Crnoj Gori prilično ozbiljno shvatili evropsku integraciju kada govorimo o ispunjavanju uslova, odnosno zahtijeva vezanih za otvaranje poglavlja 23 i 24. O tome najbolje govori i činjenica da su sve preporuke, odnosno zahtjeve EU, odmah uvrstili u akcione planove, što znači da oko nekih stvari nema previše pregovora. To su oni dobro shvatili. Dodatni motiv jeste da je očigledno i Srbija počela pregovore, pa će samim tim i to biti jedan dodatni pritisak zvaničnoj Podgorici za ispunjavanje zahtjeva EU. Bilo bi veoma loše za zvaničnu Podgoricu da se ispostavi da Srbija, koja kasni praktično nekoliko godina u odnosu na Crnu Goru, odjednom tako brzo sve stiže i prestiže Crnu Goru na planu evropskih integracija. Tu govorimo konkretno o aferi Snimak, a znamo šta je stav EU po tom pitanju - da se taj slučaj procesira i istraži do kraja. Za očekivati je od državnog tužilaštva, do određene mjere, da procesira neke od aktera te afere. Tu ne treba očekivati ništa spektakularno, ali će Podgorica dati neki institucionalni odgovor Briselu, sa kojim bi Brisel formalno mogao biti zadovoljan.

RSE: Premijer Đukanović je u svom maniru, usred Parlamenta, odbacio spekulacije opozicije kako je pod bilo kakvim političkim pritiskom Brisela da podnese ostavku, a potvrda toga stigla je i iz evropske administracije. Ipak, ima li osnova za pretpostavku kako je Đukanović sve manje po volji Brisela i kako međunarodni centri uviđaju da su u Crnoj Gori nužne političke promjene, da bi zemlja krenula u beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala? Podsjetiću da je u samo nekoliko dana drugi put evropski parlamentarac, Jelko Kacin, spočitao Crnoj Gori kako bi u tom pogledu trebalo da se ugleda na Srbiju.

Vujović: Mislim da jednostavno nisu savjesni jedne činjenice, a to je da jedna politička partija vlada u kontinuitetu od uvođenja višestranačja. Teško je za očekivati da će se dozvoliti da Crna Gora postane dio EU, a da ne dođe do makar jedne promjene na vlasti na nacionalnom nivou. Zvanična Podgorica, odnosno DPS, je propustila jednu šansu, a to je pobjeda Lekića na ovim predsjedničkim izborima. Lično vjerujem da je gospodin Lekić pobijedio na ovim izborima, ne zbog toga, da li vjerujem ili ne vjerujem u njegov program, nego sama činjenica njegovoga izbora otvorila bi široko vrata Crnoj Gori evropskim integracijama po mnogim planovima. Lekić je bio jedan umjeren kandidat, koji bi svojim izborom dokazao da je Crna Gora u takvoj situaciji da se vlast mijenja. Sada će mnogo teže ići na parlamentarnom nivou, pa samim tim će to biti stalno jedna hipoteka i opterećenje za Đukanovića, odnosno vladajući DPS, jer nije za očekivati da u EU uđe jedna zemlja u kojoj nikad nije došlo do promjene vlasti.

Kada govorimo o konkretnim špekulacijama za opstanak Đukanovića na poziciji premijera, stalno su te špekulacije prisutne. Đukanović se dva puta povlačio, ali se dva puta i vraćao. Opozicija prenosi nezvanične informacije ili eventualno detalje nekih nezvaničnih razgovora kao zvanične. To ih prije svega kompromituje kao partnera jer jednostavno nešto što je nezvanično i što je saopšteno u takvoj formi ne treba da bude upotrebljeno kao zvanično. Pretpostavljam da je bilo nekih najava, ali jedno su špekulacije ili nezvanični stavovi određenih predsjednika međunarodne zajednice, a drugo je zvanična politika.

RSE: Šta se u međuvremenu dešava na relaciji DPS i SDP? Koliko je Vama znakovita poruka koja je stigla od šefa manje članice vladajuće koalicije SDP i predsjednika Parlamenta, Ranka Krivokapića, kako će, ili doći do zaokreta u vladajućoj politici, ili će doći do smjene vlasti? To je rekao u prisustvu evropskih predstavnika u Crnoj Gori.

Vujović: Gospodin Krivokapić već duže vrijeme otvara prostor svojoj političkoj partiji kako bi joj omogućio da ona bude u narednoj crnogorskoj Vladi, bez obzira da li će DPS biti u toj novoj Vladi ili ne. Oni su svjesni kontinuiranog pada podrške vladajućoj koaliciji i neodrživosti dosadašnjeg vladanja vladajuće koalicije. Očigledno su, pod pritiskom evropskih integracija i nekih unutrašnjih dešavanja, nužne promjene. DPS je do sada pokazao da jednostavno nije spreman na promjenu, međutim činjenica je, da ukoliko želi da se održi na vlasti, moraće radikalno da napravi rez u svojoj politici, prije svega kada govorimo o odnosu prema pitanjima vladavine prava, borbe protiv korupcije i jednostavno prekida zloupotrebe državnih resursa, koji su bili do sada osnovna poluga njihovog nivoa vladanja.

RSE: Koliko će test odnosa u vladajućoj koaliciji, koja sve više liči na raštimovani orkestar, biti već narednih dana kada se bude glasalo u Parlamentu o rebalansu budžeta i novim zaduženjima, kako bi vraćali dugove KAP-a?

Vujović: To će biti veliki test jer se svakako rebalansom budžeta neće moći izaći u susret nekim dešavanjima koja su vezana za aktiviranje garancija koje je Vlada dala KAP-u. Svakako će to biti test, ali teško je reći u ovom trenutku da li će se održati koalicija iz čistog razloga jer su svi svjesni da je to nemoguće izbjeći. Ono što eventualno može biti prijedlog jeste da SDP konačno napravi rez i suodgovornost prebaci na DPS, što bi značilo i pad Vlade. Međutim teško je očekivati da će se to desiti. Vjerovatno će i sam SDP sačekati lokalne izbore i pretpostavljam samostalno nastupiti ali sa pozicije vlasti, odnosno učešća u nacionalnoj Vladi, njihova pozicija za bolji rezultat na lokalnim izborima u Podgorici svakako jača. Tako da će se uz dosta turbulencija i eventualno nekih intervencija Vlada održati, a onda će se čekati šta se dešava na lokalnom nivou u Podgorici, na narednim izborima, da bi se pravile nove strategije između različitih aktera.

RSE: Kakvu poruku je vladajuća koalicija i novi direktor Uprave policije poslao činom privođenja aktivista MANS-a zbog performansa ispred Parlamenta i prosipanja farbe na pločnik ispred Skupštine. Oštro se oglasio Transparensi Internesenel konstatujući kako to vodi gušenju javnog mnjenja u Crnoj Gori. Koliko je to greška ili autogol koji se u ovom trenutku nije smio dogoditi?

Vujović: Očigledno je da u MUP-u povlače neke pogrešne poteze kada je u pitanju odnos prema NVO-ima. U tom kontekstu to doživljavam kao jedan pogrešan potez koji će im dodatno narušiti imidž, prije svega MUP-u, ali i cijeloj Vladi. Treba čekati iduće poteze i vidjeti da li je to jedan incident koji je bio na jedan način plod neočekivane situacije, pa je samim tim uslijedila i neočekivana reakcija, ili je to na neki način nova politika koju će Vlada stvoriti prema NVO-ima jer ono što se zadnjih mjeseci može primijetiti je da su NVO pod jačim pritiskom nego što su bile do sada, što očigledno govori da i sa pozicija u vlasti nisu baš zadovoljni kontinuiranim i dosta snažnim djelovanjem ključnih NVO-a u crnogorskom društvu.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG