Dostupni linkovi

Vujović za RSE: Podgorica još nije dobila rusku tužbu za KAP


Ulaz u KAP za vrijeme protesta radnika, novembar 2013.
U podgorički Kombinat aluminijuma stečaj je, zbog dugova od 360 miliona eura - dvostruko većih od knjigovodstvene vrijednosti kompanije, uveden sredinom prošlog ljeta, a bankrot je proglašen polovinom oktobra.

U toku je prodaja imovine KAP-a, pa je budućnost ove fabrike i dalje neizvjesna. Međutim, paralelno se odvija i arbitražni proces koji je protiv države Crne Gore pokrenuo bivši investitor, kiparska offshore kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske.

Centralnoevropska aluminijumska kompanija, jedan od najvećih akcionara i povjerilaca KAP-a, pokrenula je krajem prošle godine arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore jer je, navodno, počinila mnogobrojne povrijede Sporazuma o poravnanju koji su 2009. sklopili Vlada i CEAC, a koje su, prema tvrdnjama Rusa, prouzrokovale stečaj KAP-a.

Početni iznos tužbenog zahtjeva CEAC-a je 100 miliona eura, ali kompanija namjerava da značajno poveća iznos tokom sudskog postupka.

"Presjek stanja" je u izjavi za naš radio, napravio šef vladine radne grupe za nadgledanje arbitražnog postupka Branko Vujović:

"Mi smo obaviješteni o pokretanju postupka od strane CEAC-a. Procedura je takva da po pravilima tribunala i jedna i druga strana, tužilac i tužena strana odaberu svog arbitra. Mi smo to uradili. Ta dva arbitra će izabrati trećeg arbitra koji će biti predsjednik tog arbitražnog vijeća. To vijeće kada bude kompletirano će utvrditi dalju dinamiku i proceduru provođenja arbitražnog postupka. Mi još uvijek nijesmo dobili tužbu jer će to uslijediti tek nakon formiranja arbitražnog vijeća a onda će biti ostavljeno dovoljno vremena da se na tu tužbu odgovori sa dokumentacijom kojom ćemo, nadam se, osporiti navode tužbe. Mada kažem da još uvijek nemamo njen sadržaj i ne znamo na čemu se zasniva", navodi Vujović.

Sudeći po riječima Branka Vujovića, rezultat se još zadugo neće znati, kao što se ne zna ni koliko će postupak koštati:

" To nije moguće znati prije nego se formira to arbitražno vijeće i nemoguće je planirati neke dalje aktivnosti ali generalna je procjena da u nekih 30 dana bi bilo moguće da se formira to vijeće i da nakon toga mi dobijemo tužbeni zahtjev. Onda će uslijediti rok od nekoliko mjeseci u kojem mi dostavljamo odgovor na tužbu. Mi ćemo u tom vremenu procijeniti da li ima osnova da mi idemo sa protiv tužbom. Sve to traje dosta dugo i teško je utvrditi neki rok i teško je sada definisati troškove. To će uraditi arbitražno vijeće. Naravno da svako snosi svoje troškove postupka kao i da će ona stranka koja izgubi na kraju platiti sve troškove postupka", pojašnjava Vujović.

Rusi su u međuvremenu, koristeći riječ "žaljenje", obavijestili javnost da će zbog vladinog propuštenog roka oni imati pravo da imenuju oba arbitra, što je Vlada demantovala, a šef vladine radne grupe za nadgledanje arbitražnog postupka, Branko Vujović, za naš program, prokomentarisao:

"Ne znam koje je to žaljenje. Ja zaista žalim što se što se partner uopšte usudio na to, ja bih rekao iz profesionalnih, moralnih i svakih drugih razloga. Mislim da smo kao država učinili sve što je bilo moguće da pomognemo održanje aluminijumske industrije u Crnoj Gori. Prosto je nevjerovatno da poslije svih tih napora i svih troškova koje smo preuzeli i garancija koje su pale na teret države da vlasnik koji je doveo kompaniju u bankrot pored toga još čak i tuži državu za troškove i gubitke koji su nastali tim povodom. Smatram neosnovanom svaku priču o tužbi. Mislim da je mnogo logičnije da mi tužimo CEAC kao firmu. Nakon ugovora o poravnanju, kada su stvari dovedene u neki red nakon perioda globalne krize koja je objektivno najviše pogodila aluminijumsku industriju i kojem je po našem mišljenju bila potrebna intervencija države mi sada imamo tužbu od strane investitora. To je po meni prosto neprihvatljivo i nerazumno ali sve je moguće", ocjenjuje Vujović.

RSE: Rekli ste da je trebalo mi njih da tužimo. Nameće se pitanje pa zašto nijesmo?

Vujović: Uslijedio je stečaj u međuvremenu, a taj postupak se vodi i sada mi teško da možemo tražiti prostor za takvo nešto. Tako će biti sve dok se stečaj ne dovede do kraja i dok ne vidimo kako će se to završiti.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG