Dostupni linkovi

Vujović: Plate i penzije manje, da bi jednom bile veće


Dušan Vujović

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je da će predlog rebalansa budžeta danas biti upućen u Skupštinu Srbije i da očekuje da će se taj predlog na dnevnom redu parlamenta naći u petak 25. oktobra.

Po njegovim rečima smanjenje plata i penzija stupiće na snagu 1. novembra, i trajaće dok se ne obezbedni stabilan privredni rast.

Prethodno Vlada Srbije je na sednici usvojila rebalans, kao i nacrte odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Predlog zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Ovi predlozi biće upućeni Skupštini na razmatranje.

Rebalans budžeta i reformske mere neophodni su zbog budućnosti Srbije i njenih građana, a ne zbog bilo kakvih, pa ni inostranih interesa, rekao je Vujović.

Podvukao je da to znači i kraj reformi koje su preduzete pre 20 godina, ali nikada nisu dovedene do kraja.

Sve to, dodao je, na duži rok Srbiji treba da obezbedi rast plata i penzija, kao i otvaranje radnih mesta koje Srbija zaslužuje.

Isplata penzija, ilustrativna fotografija
Isplata penzija, ilustrativna fotografija

"Propustili smo šanse jer smo u vreme globalne krize, dok je ceo svet štedeo, mi povećavali plate i penzije, iz političkih ili drugih razloga, i danas se zato suočavamo sa posledicama. Moramo da pogledamo gde smo, da sagledamo probleme u prošlosti i perspektive za budućnost", rekao je Vujović dodajući da reforme zahtevaju dve do tri godine i one bi trebalo da obezbede trajnu osnovu razvoja.

Uz napomenu da u reforme idemo dobrovoljno, uprkos činjenici da imamo velike devizne reforme, na kojima bismo mogli da "sedimo i čekamo", Vujović je ponovio da time obezbeđujemo izvesniju budućnost.

Takođe, dodao je, Srbija treba da opravda poverenje svih koji su svojevremeno kupili obveznice države i očekuju da pokažemo napredak u reformama i da smo bili vredni njihovih investicija koje su značajan izvor finansiranja.

"Važni su nam investitori i međunarodne finansijske organizacije", rekao je Vujović i dodao da će do kraja godine biti potpisan sporazum sa MMF, a u najskorije vreme sačinjen i program pregovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Namera nam je, kazao je ministar, da se u odnosima sa MMF ide sa skromnim projekcijama rasta društvenog proizvoda. Očekuje se, kaže, i oživljavanje proizvodnje, odnosno da strana ponude bude mnogo povoljnija.

To će, prema njegovim rečima, biti moguće samo ako proizvodnja u elektroprivredi bude vraćena na nivo iz juna, ako Železara u Smederevu bude privatizovana i vrati se na dva miliona tona proizvodnje, ako se i kada se reši petrohemijski kompleks i kada se dostigne očekivani izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG