Dostupni linkovi

Očekivanja od posjete Vujanovića Srbiji


Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović

Crnogorski Predsjednik Filip Vujanović od danas se nalazi zvaničnoj posjeti Beogradu gdje će se susresti sa brojnim srpskim zvaničnicima u pokušaju da, kako to prenose današnji crnogorski mediji, restartuje odnose Crne Gore i Srbije koji su ozbiljno uzdrmani nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kaže da je glavni problem dvije države neprestani pokušaj pojedinih političkih krugova u Beogradu da upravljaju sudbinom Crne Gore i umjesto nje donose odluke, te da je ključno da se prestane sa takvom praksom. Vuković vjeruje da su sve političke komplikacije počev od protjerivanja crnogorskog ambasadora iz Beograda preko najave o mogućnosti otvaranja čak tri srpska konzulata na teritoriji Crne Gore rezultat tog istog pokušaja dominacije nad zvaničnom Podgoricom:

Miodrag Vuković, funkcioner DPS-a kao najveći problem vidi pokušaj pojedinih političkih krugova iz Beograda da dominiraju i upravljaju sudbinom Crne Gore.
"Očekujemo da se odnosi racionalizuju, da počnemo da komuniciramo kao sav normalan svijet. Očekujem mnogo toga, da dva ozbiljna čovjeka, prvi ljudi dvije države, evidentiraju sva ta otvorene pitanja, da analiziraju uzroke zašto su ta dva pitanja problemi u odnosima Srbije i Crne Gore i da adresiraju onima koji ta pitanja treba da riješe."


Iako Vuković trenutne odnose Srbije i Crne Gore ocjenjuje kao loše Predsjednik Filip Vujanović prilikom posjete Beogradu, valjda u pomirljivom diplomatskom maniru, je izjavi nedavno kako je Podgorica zadovoljna odnosima sa Beogradom i čak kazao kako: To što nemamo amasadora u Beogradu nema nekog posebnog značaja za kvalitet odnosa sa Srbijom". Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić nema takav utisak:

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, vjeruje da je posjeta predsjednika Vujanovića prvi korak ka popravljanju odnosa između dvije zemlje..
"Odnosi između Srbije i Crne Gore su najgori u istoriji odnosa Crne Gore i Srbije i vjerujemo da će ovo biti prvi korak u popravljanju i obnavljanju nekadašnjih veza koje su postojale između Srbije i Crne Gore. Voljeli bi kada bi se kroz susret Predsjednika Vujanovića i Predsjednika Tadića to i realizovalo."


Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević kaže da je uspostavljanje dobrih odnosa sa Srbijom jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, te da će crnogorski predsjednik u Srbiji imati o čemu da priča sa svojim kolegom i drugim tamošnjim funkcionerima:

"Očekujemo da će danas biti riječi i o sporazumu o dvojnom državljanstvu, pitanjima obrazovanja i zdravstva, ali takođe očekujemo da će biti pitanja i o ekonomsko socijalnim temama kao što su početak rada na autoputu Bar Boljare, kao i rekonstrukciji željezničke pruge od Beograda do Bara, saradnji privreda, možda i ukidanje ekološke i turističke takse kao bi se turistima iz Srbije dao signal da su dobrodošli kao i svaki put kada su dolazili u Crnu Goru. Očekujemo da će sa danas otvoriti i možda priča o otvaranju konzulata u Crnoj Gori, ali i Crne Gore u Srbiji."

Jedna od tema crnogorskog predsjednika sa srpskim zvaničnicima sigurno će biti postavljenje crnogorskog ambasadora u Beogradu koji je protjeran nakon odluke Pogorice da prizna nezavisnost Kosova. Neki srpski analitičari prethodnih su dana javno sugerisali Vujanoviću da bi tokom posjeti Srbjii morao dobiti garanciju da se isto neće desiti i u slučaju otvaranja crnogorske ambasade u Prištini što se već, doduše nezvanično, najavljuje iz vladajućih krugova.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG