Dostupni linkovi

Vujanović ponovo predsjednik Crne Gore


Filip Vujanović, reizabrani predsjednik Crne Gore
Filip Vujanović, reizabrani predsjednik Crne Gore

Filip Vujanović ponovo je predsjednik Crne Gore, osvojivši 52 odsto glasova na izborima u nedjelju.

Filip Vujanović: Već mjesec i po dana kroz našu Crnu Goru govorim da ćemo pobjediti. Pobjedili smo!

Dosadašnji predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije Filip Vujanović dobio je preko polovine glasova izašlih birača čime je osvojio novi petogodišnji predsjednički mandat. Preliminarni podaci posmatračkih organizacija govore da je Filip Vujanović osvojio 52% odnosono oko 172 hiljade glasova. Na drugom mjestu je kandidat Srpske liste sa osvojenih 19,3 odsto odsnosno 63. 000 glasova, na trećem kandidat Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji je osvojio oko 17 odsto ili 56.000 glasova i na posljednjem mjestu je kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić 11 odsto ili 36.000 glasova. Prema riječima izvršnog direktora Centra za monitoring Zlatka Vujovića mogucnost greške je 1 odsto, ali drugog kruga neće biti. Odmah nakon objavljivanja ovih rezultata u Podgorici je počeo vatromet, odnosno slavlje pristalica vladajuće koalicije.

Pristalicama vladajuće koalicije obratio se u zgradi vlade Crne Gore, Filip Vujanović, koji se zahvalio svima koji su pomogli njegovoj pobjedi:


„Pobjedili smo za sve nas, za našu Crnu Goru, za našu bolju budućnost, želim da se zahvalim svima vama koji ste dali podršku jednoj ovakvoj pobjedi. Ovo je naša zajednička pobjeda. Želim da iskažem poštovanje i onima koji su poklonili povjerenje mojim političkim oponentima, oni su pomogli da Crna Gora pokaže da je demokratska. Kao što sam govorio u kampanji biću predsjednik svih garđana Crne Gore. Budimo zajedno okrenimo se jedni drugima, zajedno treba da gradimo našu budućnost za bolji život svih nas.”


Predsjednik DPS-a Milo Djukanović je konstatovao da se širi proevropski kurs koji predvodi njegova stranka:

„Želim i ja da se zahvalim onima koji su i ovog puta mislili drugačije, želim da primijetim da ih je ovoga puta manje nego prethodnih puta. Dakle želim da primijetim da se konstatno širi konsezus oko proevropske politike koju oličava Demokratska partija socijalista i Filip Vujanović kao predsjednik Crne Gore. Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima kao i do sada odgovorno će služiti Crnoj Gori , odgovorno će služiti interesima njenih građana i doprinositi da što brže dosanjamo našu evropsku budućnost.”

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je nezadovoljan postignutim rezultatom i saopštio neke od razloga:

”Dobro, ja želim da se zahvlim prije svega svim onim slobodnim i hrabrim ljudima koji su u Pokretu za promjene i meni lično prepoznali jednu novu Crnu Goru. Mi smo u ovoj kampanji pričali jednu divnu lijepu bajku o jednoj zemlji iza sedam gora i sedam mora i očekivali smo da će ta bajka imati srećan završetak, ne za nas pojedinačno niti za mene nego građjane Crne Gore koji očigledno još uvjek nijesu spremni u onom potrebnom broju da podrže demokratskog kandidata, da podrže normalnu pravnu evropsku državu. Mi ne ulazimo sad u motive zašto su birači glasali za režimskog kandidata i zašto Crna Gora još uvijek poslije dvadeset godina ne može da pronađe dovoljno snage da promijeni jedan totalitarni i korumpirani režim."

Srđan Milić kandidat Socijalističke narodne partije smatra da je izbor Vujanovića legitiman:

„Narednih pet godina će biti godine gdje ćemo imati predstavnika premijera na funkciji predsjednika države, ali to je izabrao narod Crne Gore legitimno 53% ukupnih birača. Sa druge strane neće se opterećivati oko toga. Opterećivaće se evropskim putem Crne Gore, usvajenjem evropskih standarada u svim sferama života, promjenom sistema vrijednosti koji postoji u Crnoj Gori. Sa druge strane možda decentralizacijom vlasti, ravnomjernom regionalnom razvijenošću Crne Gore, mnogo, mnogo drugih pitanja... Ovo je možda samo jedna noć koja je dala odgovor na jedno pitanje, a otvorila milion drugih.”

Na izbore je izašlo 68 odsto birača što je blizu 330.000 gradjana, posmatrači nisu zabilježili bitnija kršenja izbornog procesa.

XS
SM
MD
LG