Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH i Crna Gora primjer dobre saradnje


Filip Vujanović i Nebojša Radmanović u Sarajevu, 22. maj 2009.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović doputovao je danas u Sarajevo gdje je, između ostalog, razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH.Tokom ovog susreta ocijenjeno je da su odnosi između dvije zemlje na visokom niovu, te da su BiH i Crna Gora primjer kako treba sarađivati. Sutra Vujanović putuje u Banju Luku gdje će prisutvovati regionalnom skupu političara, vjerskih službenika, kulturnih i javnih radnika, koji mnogi nazivaju "balkanski molitveni doručak".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da između Bosne i Hercegovine i Crne Gore nema otvorenih pitanja, kao i da dvije zemlje mogu biti primjer zemljama u regionu kako treba sarađivati. Radmanović je rekao da je tokom današnjeg susreta članova bh. Predsjedništva i crnogorskog predsjednika posebna pažnja usmjerena na potpisivanje sporazuma o granici, najavljujući da će taj sporazum uskoro biti potpisan:

Razgovarali smo o zajedničkom putu prema NATO savezu i EU, razmijenili mišljenja koliko smo napredovali u tome i dogovorili da ćemo i ubuduće sarađivati, jer i do sada nije izostajala saradnja na ovom putu.
„Vrlo važno je to za BiH posebno koja ima nesporazume sa drugim susjedima kada je granica u pitanju i ovaj sporazum može da bude primjer i drugima kako treba raditi. Sasvim prirodno, razgovarali smo o zajedničkom putu prema NATO savezu i EU, razmijenili mišljenja koliko smo napredovali u tome i dogovorili da ćemo i ubuduće sarađivati, jer i do sada nije izostajala saradnja na ovom putu.“

Filip Vujanović u zvaničnoj posjeti Predsjedništvu BiH, 22. maj 2009.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da je danas konstatovano da su dvije zemlje potpisale do sada devet sporazuma, da su četiri u fazi dogovora, kao i da su se stekli uslovi za potpisivanje sporazuma o granici:

„Razgovarali smo o potrebi unapređenja ekonomskih odnosa, konstatovali da postoji prostor da iskoristimo ono što su su nova dostignuća, prije svega u oblasti saobraćajne infrastrukture, činjenici da je prošle godine otvorena jedna dionica puta na magistrali od Herceg Novog do Trebinja i da sad imamo odličan magistralni paravc koji povezuje BiH i naše primorje i da postoji, što je veoma značajno, veoma intenzivan rad međudržavne komisije koja se bavi potrebom rekonstrukcije i izgradnje nove pruge od Nikšića do Čapljine.“


Danas je najavljeno da će već od sljedećeg mjeseca biti uspostavljena i avio-linija na relaciji Sarajevo - Podgorica.
XS
SM
MD
LG