Dostupni linkovi

Vujanović: Na pragu smo potpisivanja sporazuma o granici


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u posjeti BiH
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u posjeti BiH

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocjenio je u Banjaluci da je njegova dvodnevna posjeta BiH bila veoma uspješna.

"Veoma sam zadovoljan posjetom BiH i razgovorima koje sam vodio u Sarajevu i Banjaluci Bila je to prilika da konstatujemo, što je značajno i za region, da nemamo otvorenih pitanja. Na pragu smo potpisivanja sporazuma o granici što je prvi sporazum koji će se potpisati između država bivše Jugoslavije. Kako su obe zemlje na putu evropskih i evroatlantskih integracija i da podjelimo iskustva koja bi mogla ubrzati put obe zemlje i ka EU i NATO-u. Mi imamo prostora i za unaprijeđenje privredne saradnje i u Sarajevo i u Banjaluci postoji puno raspoloženje da se to učini."

Na pragu smo potpisivanja sporazuma o granici što je prvi sporazum koji će se potpisati između država bivše Jugoslavije.
Predsjednik Crne Gore sa premijerom RS Miloradom Dodikom, kako je rekao, razgovarao je o konkretnim projetkima koji bi se mogli zajednički realizovati u oblasti izgradnje infrastrukture i energetike.

"Procjenili smo da bi bilo potrebno podići nivo pua kroz Šćepan polje. i da je veoma važno zajendički interes na izgradnji pruge Nikšić – Čapljina gdje već godinu dana radi jedan tim na izradi studije izvodljivosti. A postoji interes i jedne i druge strane da se to što prije završi kako bi se preko ove pruge luka Bar mogla staviti u funkcij BiH,Crna gora je zainteresovana za zajedničko energetsko korišćenje Bilećkog jezera."

Milorad Dodik

Premijer RS Milorad Dodik konstatovao je da je ovo bio sastanak starih prijatelja. On je rekao da je RS sprema da pruži svu podršku za izgradnju pruge Nikšić – Ćapljina koja sa oko 70 kilometara prolazi kroz ovaj bh entite.

Premijer RS kako je rekao upoznao je predsjedika Crne gora sa početkom sanacije puta između Foče i Trebinja na prevoju Ćemerno za koju je Vlada RS idvojila 72 miliona maraka.

Razgovaralo se i o izgradnji hidrocentralne Buk Bijela i oko ovog pitanja će se kako je rekao premijer RS razgovori nastaviti .
XS
SM
MD
LG