Dostupni linkovi

Oštre osude napada na Slavka Perovića


Slavko Perović
Slavko Perović
Najviši državni zvaničnici i nevladine organizacije osudili su napad na bivšeg lidera Liberalnog Saveza Crne Gore Slavka Perovića kojeg je u četvrtak u incidentu u Herceg-Novom pretukao policajac i zatražili hitnu istragu.

Dok Perović tvrdi da ga je policajac brutalno pretukao, u policiji tvrde da je njihov pripadnik reagovao u samoodbrani.

Predsjednik Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić, političke partije i brojne NVO su osudili napad na Perpvića

Iz Uprava policije Crne Gore tvrde da je bivši lider Liberalnog saveza Crne Gore Slavko Perović prilikom incidenta fizički nasrnuo i vrijeđao policajca, kao i da je utvrđeno da je bio pod dejstvom alkohola.

U saopštenju koje je potpisao rukovodilac Područne jedinice uprave policije u Herceg Novom Goran Banićević, navodi se da je policajac Božidar Jauković povučen sa dužnosti do okončanja interne istrage o okolnostima incidenta.

Perović je poslije ljekarskog pregleda upućen u Opštu bolnicu Meljine, gdje je zadržan u toku noći zbog kontuzije glave i grudnog koša, a konstatovane su i ogrebotine.

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović posjetio je u četvrtak ujutro povrijeđenog lidera LSCG u bolnici u Meljinama.

"Raduje me da je njegovo zdravstveno stanje dobro. Obavio sam sa njim razgovor i sa njegovog aspekta se upoznao sa cijelim događajem, čuo njegovo mišljenje o tome. Nakon toga sam sazvao sastanak u područnoj jedinici policije u Herceg Novom, gdje sam sa načelnikom i njegovim saradnicima tražio da se upoznam sa kompletnim predmetom. Nakon upoznavnja sa tim dao sam nalog da se kompletan predmet obradi u smislu svih aktera, kako službenih lica tako i lica koja su bila predmet prijave i da se tako kompletiran predmet preda tužiocu kako bi tužilac razvrstao i definisao prirodu djela, odnosno da li postoji biće krivičnog djela ili će se to tretirati na drugi načun, kako to poznaje zakon", kazao je Vuksanović za RSE nakon što je obišao Perovića u bolnici.

Povrijeđeni Slavko Perović ovako je komentarisao incident:



Prioritetan slučaj

U međuvremenu, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović osudio je napad na bivšeg lidera Liberalnog saveza, Slavka Perovića prilikom policijskog privođenja u Herceg Novom i zatražio da se taj slučaj hitno ispita do kraja.
Filip Vujanović
Filip Vujanović

"Naravno da osuđujem napad koji se desio na bivšeg lidera Liberalnog saveza Crne Gore. On je predsjednik partije koja će biti zapamćena u Crnoj Gori po dosljednosti ideje o nezavisnoj Crnoj Gori. Ja ću obaviti razgovor sa direktorom Uprave policije i tražiti da najupornije, najprofesionalnije i najdetaljnije ispita taj slučaj i odmah obavijesti javnost o tome budući da se radi o slučaju koji zavrjeđuje puni prioritet, profesionalnu ažurnost i obavezuje da se javnost odmah obavijesti", istakao je Vujanović.

Ubrzo nakon incidenta reagovale su političke partije kao i predstavnik Savjeta za civilnu kontrolu rada policije Aleksandar Zeković koji je od direktora Uprave policije i rukovodioca Područne jedinice policije Herceg Novi tražio da dostave detaljne informacije o incidentu i primjeni policijskih ovlašćenja.

Među brojnim NVO koje su osudile napad i zatražile hitnu istragu je i Građanska alijansa.

"Prema našim saznanjima, policajac koji je napao Slavka Perovića ima već nekoliko presuda za ista krivična djela i prosto ne možemo da vjerujemo da je on i dalje u službi i da mu se takve stvari tolerišu. Takođe, naš zahtjev je veoma precizan da direktor policije odmah izvrši hitnu istragu. Na njemu nije da sada bilo koga posjećuje, niti da daje izjave novinarima. Na njemu je da ovoga i sve slične policajce isključi iz službe, da im da otkaz i da oni konačno odgovaraju i budu poslati na mjesto gdje treba da budu a ne da budu prijetnja građanima. Mi svakodnevno imamo pritužbe građana iz Herceg Novog. ali i drugih opština, poput Kotora kada je u pitanju policajac Jauković i mnogi drugi", kaže Boris Raonić.

Slavko Perović je lider Liberalnog saveza, partije koja je osnovana prije 22 godine na Cetinju i koja je u novijoj političkoj istoriji prepoznata po izvornoj ideji o nezavisnosti Crne Gore i antiratnoj politici tokom 90-tih godina prošlog vijeka.

Marta 2005. godine, odlukom vrha stranke, ugašen je Liberalni savez Crne Gore.

Slavko Perović već nekoliko godina živi u Pragu.
XS
SM
MD
LG