Dostupni linkovi

Vučić i Dačić u Moskvi?


Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Po svoj prilici u Moskvi se nalaze, iako to nije zvanično saopšteno, i lider naprednjaka i budući premijer Vlade Srbje Aleksandar Vučić i odlazeći premijer, šef policije i lider socijalista Ivica Dačić. To se događa u predvečerje konstituisanja nove vlade, neposredno pred početak saslušanja uhapšenog narko bosa Darka Šarića koga vezuju za neke političke ličnosti iz Dačićevog okruženja i usred Krimske krize o kojoj se Srbija ne izjašnjava a koju Moskva bez ustezanja poredi sa kosovskim presedanom.

Lider naprednjaka Aleskandar Vučić nalazi se u Moskvi, tu informaciju je saopštio u Banjaluci predsednik RS Milorad Dodik najavljujući svoj susret sa budućim premijerom u subotu u Beogradu nakon Vučićeve posete Rusiji. Napominjemo da prethodno zvanično iz Vlade Srbije nije najavljena ova poseta niti je prenela većina beogradkih medija. Istovremeno ima nagoveštaja, ali ne i zvaničnih potvrda, da je u Rusiji i premijer odlazeće Vlade Ivica Dačić. U Vladi Srbije takodje nema zvaničnih informacija o tome gde se nalazi premijer, ali nam je ministar bez portfelja i potpredsednik SPS-a Branko Ružić potvrdio da je Dačić van zemlje, ali da ne zna gde je.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić tim povodom za RSE kaže da je moguće da Rusija hoće da sačuva Dačića zbog svojih interesa, jer vlada bez Dačića po njemu znači i slabljenje uticaja Moskve.

„Prevashodna orijentacija Vučića u poslednje vreme je insistiranje na evropskim integracijama. Rusi nominalno kažu da nemaju ništa protiv evropskih integracija, ali su jasno stavili do znanja da reč NATO mora da bude i dalje zabranjena. Rusija ima velike interese da utiče na srpsku politiku. Ako imamo u vidu da, što se više približavamo Briselu, naše obaveze postaju sve veće, onda to znači da je ovo jedna preventivna akcija Rusije da spreči da mi sa suviše mnogo entuzijazma prihvatamo odluke EU.“

Kako se zahlađenje odnosa između Brisela i Vašingtona sa jedne i Moskve sa druge strane može reflektovati na region? Boško Jakšić kaže da su u ovom trenutku vidljive različite pozicije balkanskih zemalja, medju kojima Srbija strateški važi kao rusko uporište.

„Moskva se nije odrekla uticaja na Balkanu, pogotovo Putinova Rusija koja, vidi se, da radi i na oživljavanju sovjetskog prostora i koja će, svakako, kao što Siriju koristi da bi se zadržala na Bliskom istoku, tako će se truditi iz petnih žila da Srbiju sačuva kao svoje uporište na Balkanu.“

Srbija se do sada nije izjasnila o dogadjajima u vezi sa Krimom. Za razliku od Crne Gore, ne sledi briselsku politiku sankcija prema Rusiji, ma kako one benigne bile. Medjutim, naš sagovornik kaže da Srbija neće moći još dugo da bude na toj klackalici izmedju Istoka i Zapada.

„Vlast u Beogradu mora da zna da se svakim novim danom evropskih integracija obavezuje da sprovodi politiku EU. I da neće unedogled moći da šara izmedju raznih pozicija i svih svojih interesa, nego će imati veoma strogo definisane obaveze. Možda u ovom trenutku to možemo da izbegnemo, ali voleo bih da znam, ukoliko nam ne bude data ta prilika ni iz Brisela, a ponajmanje iz Moskve, da li mi u ovom trenutku imamo jasan odgovor. Ja mislim da nemamo.“

Boško Jakšić ne isključuje još jednu posledicu dogadjaja u Ukrajini.

„Ne bi me iznenadilo da Moskva pošalje emisara u Prištinu i da kaže: mi smo spremni da priznamo nezavisnost Kosovo.“
XS
SM
MD
LG