Dostupni linkovi

Vučićevi korijeni u BiH: Bugojanci očekuju pomoć preko Drine


Obiteljska kuća Aleksandrovog oca još je porušena
Da nije bilo ubjedljive pobjede Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na prijevremenim izborima u Srbiji, za malo selo Čipuljić kod Bugojna teško bi se doznalo. Iz ovoga sela potječu korijeni Vuleka, kako su ga ovdje zvali, koji je rado dolazio na ljetni raspust kod strica Dragiše, jedinog Vučića koji živi u Bugojnu sa svojom suprugom Anđelkom. Obiteljske kuće Aleksandrovog oca i djeda su potpuno devastirane. Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić vjeruje da će Aleksandar pomoći Bugojnu.

Bugojansko mjesto Čipuljić donedavno je bilo poznato samo po malom broju srpskih povratnika. Tek nekoliko Bugojanaca je znalo da je u ovom selu rođen Anđelko Vučić, djed Aleksandra Vučića, kao i to da je i njegov otac živio u Čipuljiću, a on rado dolazio na ljetni raspust raditi u obiteljskoj kavani kao konobar.

Družio se sa Bugojancima, pecao ribu na Vrbasu i odlazio na seoske igranke. O tim vremenima njegov stric Dragiša kaže:

"Tu je dolazio. Stalno se igrao s djecom. Lopta. Ovdje smo mi držali kafić, u ovoj staroj kući, moji sinovi. A onda on, ono dečko, a moji već odrasli odoše, a ostane, pomalo radi, bakšiše ubija. Zarađivao je tu, u šanku.“

Anđelka, Dragiša i njihov sin Zlatko koji živi u Minhenu
Anđelka, Dragiša i njihov sin Zlatko koji živi u Minhenu
Na pitanje da li biste voljeli da se ove obiteljske kuće Vučića obnove, Dragiša odgovara:

„Kako ne bih volio? Ja sam mu govorio i ocu i stricu, kojega ima u Kočevju kod Ljubljane, u Sloveniji. Oni mene pitaju: ’Pa šta bi ti Dragiša?’ ’Vrati se, malo obnovi ovu ćaćevinu.’ Djed nam je ovdje prvi držao trgovine. Prije Drugog svjetskog rata trgovinu držali ovdje. Od igle do lokomotive. Prodavnica, gostiona, žitnica, auto, MAN petotonac, nov, šnjirali, radili, deset pari konja, trista ovaca, u Stožeru gore imali staje. Bili bogati ljudi.“

O životu bugojanske parohije, koja je prema popisu iz 1991. godine imala 8.637 Srba, kao i sjećanju na prošlogodišnji dolazak Aleksandra Vučića u Čipuljić na ruševine obiteljske kuće, protonamjesnik, paroh Slaviša Đurić priča:

„Bilo mu je dobro teško jer to je jedna bugojanska stara porodica, nažalost, porodica koja je dosta toga pretrpjela, dosta je stradala.Od te porodice dvoje u Bugojnu živi, ostalo se sve razišlo po bijelom svijetu. Sad mi imamo oko dvjesta pravoslavnih duša.“

O tome ima li rođenja, krštenja, vjenčanja, paroh kaže:

"Ja sam sveštenik ovdje 15 godina. Imao sam tri vjenčanja na dvije parohije. Opslužujem parohiju u Donjem Vakufu i u Bugojnu.Vjerujte mi, za vjenčanje se moram dobro spremiti. Krštenja malo. Jedno, dva u prosjeku godišnje. Što se tiče povratka, to je zvaršeno. Od njih 97 ja ne znam da li se dvoje, troje ljudi vratilo. Ali, nažalost, za 14, 15 godina imali smo skoro 400 sahrana."

Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić
Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić
Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić kaže da je očekivao pobjedu stranke Aleksandra Vučića na prijevremnim izborima u Srbiji, ali isto tako očekuje da će Vučić i službeno posjetiti Bugojno, te pomoći ovu općinu projektima prekogranične suradnje:

„Posebno mi je drago da je on Bugojanac, da ima svoje korijene u Bugojnu. Želim mu poručiti da se više veže za Bosnu i Hercegovinu. Zbog čega? Pa evo, sretan sam da jednog dan, akobogda, kao i premijer, odnosno mandatar Vlade Srbije bude gost i općine Bugojno. Vjerujem da zajedno svi sa područja eks Jugoslavije možemo izgraditi zajedničke interese u razvoju privrede i industrije
“, navodi Ajkunić.

Aleksandrova strina Anđelka, kao i njezin suprug Dragiša svakodnevno primaju čestitke od susjeda i rođaka. Neki bi da Alek, kako su ga ovdje zvali od milja, odmah počne pomagati Bugojnu. Govore Anđelka i Dragiša Vučić:

„Kažu: daj da taj vaš rođak malo podigne ovo naše Bugojno. Neka nešto učini“, navodi Anđelka.

RSE: Kažete da je znao sve gradove?

Anđelka Vučić: Znao je sve gradove od svojih pet, šest godina. Bio je jedno ambiciozno dijete. Pametno od prvog dana.

Dragiša Vučić: Telefoni meni zvrče i čestitaju, kažu:“Čika Drago, Vučić pobjednik.“ Evo, prvi komšija Muamer juče čestitao. Malo, malo, zovu iz Banjaluke, zovu iz Beograda, iz Hercegovine, iz Ljubuškog, iz Međugorja.
  • 16x9 Image

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG