Dostupni linkovi

Vučićeve sarajevske poruke Dodiku


Aleksandar Vučić u Sarajevu 4. novembra 2015
Aleksandar Vučić u Sarajevu 4. novembra 2015

Da li je zajedničkom sednicom Vlade Srbije i BiH poslata konačna poruka Banjaluci da Dodikovu avanturističku politiku rušenja države BiH Beograd ne podržava? Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, u danu dok se održavala sednica u Sarajevu u intervjuu novosadskom Dnevniku rekao da je Vučić na pogrešnoj adresi, da su sagovornici Vlade Srbije vlade dva entiteta a ne Savet ministara BiIH. Koliki je i kakav stvarni uticaj Beograda na Dodikove poteze? Da li će biti presudan uticaj Beograda u vezi sa referendumom o bh. Sudu i Tužilaštvu čiju nadležnost u srpskom entitetu on osporava?

Aleksandra Joksimović iz beogradskog Centra za spoljnu politiku kaže da je Beograd odaslao jasnu poruku i što se tiče mogućeg referenduma u srpskom entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH, čiji datum još nije utvrđen.

“Ovom posetom Sarajevu mislim da je premijer Vučić pre svega poslao poruku Republici Srpskoj, odnosno Miloradu Dodiku, da nemaju njegovu podršku za održavanje referendma i mislim da je Dodik tu poruku shvatio i da je zbog toga oštro i reagovao. Bila je to još jedna poruka Srbije da podržava celovitost i teritorijalni integritet BiH", ocenjuje Aleksandra Joksimović.

Odnos Beograda i Banjaluke nije tako srdačan od kako su naprednjaci došli na vlast, kao što je bio sa ranijom vlašću, podseća Bodo Veber, viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije. Razlog je što se Beograd odlučio za evrointegracije, dok je Dodiku sasvim udobno da vlada mimo tih integracija i na štetu države BiH. Međutim, Veber kaže da Srbija prema Republici Srpskoj ima sličan odnos kao prema Kosovu. Nacionalni naboj je suviše veliki, da bi Vlada u Beogradu učinila odlučujući odmak od Dodika.

“Beograd bi mogao da ima odlučujući uticaj kada bi se Vlada Srbije, režim u Beogradu javno distancirao od režima u Republici Srpskoj. Kada bi to učinio, to bi možda bio kraj i režima u Banjaluci a svakako kraj politike koja vlada već deset godina koja je uzrok stalne političke krize u BiH”, smatra Veber.

Na pitanje da li će Beograd takav odlučan korak učiniti, Veber kaže:

Bodo Veber
Bodo Veber

”Dokle god Vlada Srbije nije pritisnuta od strane Zapada, najverovatnije Nemačke, ili kroz dramatični razvoj na terenu u BiH koji se, nadam se, neće dogoditi, dakle, dokle god se ne desi to, ja ne verujem da će se Vlada odlučiti na takav potez.”

Premijer Srbije je još u julu prilikom susreta sa predsednikom Republike Srpske, “zamolio da o svojoj odluci o refreendumu u ime Srbije dobro razmisli još jednom”. Da je spreman da to obrazloži i pred poslanicima u Banjaluci.

Evropska unija je jasno rekla da referendum direktno dovodi u pitanje suverenitet i integritet BiH i to je nešto što nadilazi samu RS jer je reč o državnim institucijama. Međunardna zajednica smatra referendum Pandorinom kutijom koja, ako se otvori, može da lančano ko zna gde da odvede BiH.

Poruke iz Sarajeva ulivaju nadu o stabilnijem regionu

Potpisani sporazumi kao potencijalna ekspanzija ekonomske saradnje BiH i Srbije nadgradnja su procesa u kome su dve države do sada potpisale na desetine sporazuma, ocenjuje u izjavi za RSE Jelica Minić iz Foruma za međunarodne odnose.

"Očigledno postoji neka politička odluka doneta u Srbiji da se mora raditi na tome da se pretnje stabilnosti zajednički rešavaju", kaže Jelica Minić. OPŠIRNIJE

“Referendum je virtuelna priča” za banjalučkog profesora univerziteta Miodraga Živanovića, koji podseća da je Milorad Dodik već godinu dana potpuno izolovan, bez kontakata sa međunarodnom zajednicom, izuzev Rusije, i da su njegove igre sa referedumom, čiji datum održavanja još nije saopšten, praktično bez značaja. Tako da ni eventualni uticaj premijera Srbije na konačnu odluku o tome, on ne smatra bitnim:

“Ne vjerujem da je održavanje ili neodržavanje referenduma bitno za celokupnu konstelaciju odnosa na Balkanu. Jednostavno zbog toga što taj refrenedum ništa ne rješava. Riječ je o pitanjima refendumskim koja su teško razumljiva. Ishod referenduma opet ne znači ništa. Riječ je samo o igri, pa otud ja mislim da g. Vučiću nije ni bitno da li će referenduma biti ili neće. Rezultati su i ako bude referendma nesprovodivi i to će biti samo nastavak naših beskonačnih igara”, konstatuje Živanović.

Iako je Dodik ovih dana ponovio da je "referendum gotova stvar”, Aleksandra Joksimović sumnja da će on uopšte biti održan.

“Mnogo ima signala u prilog tome da se referendum u ovom trenutku neće održati, ali videćemo u danima koji su pred nama kakva će biti Dodikova konačna odluka", konstatuje Aleksandra Joksimović.

XS
SM
MD
LG