Dostupni linkovi

Vučić: Čekam na mišljenje pravnog tima kako bih potpisao zakon o eksproprijaciji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak, 29. novembra, da još uvek nije potpisao zakon o eksproprijaciji.

„Još uvek čekam na mišljenje pravnog tima kako bih potpisao zakon o eksproprijaciji“, izjavio je Vučić prilikom obilaska na izgradnji auto-puta E-763, deonica Preljina-Požega, na jugozapadu Srbije.

Predsednik Srbije je potpisao izmene Zakona o referendumu u čertrtak, 25. novembra.

"Onima koji misle da imaju pravo i da mogu i imaju snage da zaustave Srbiju na putu razvoja i napretka, želim da poručim - Srbiju da zaustavite ne možete. Mene možete, ali Srbiju ne. Srbija je nepovratno krenula u budućnost, brzim i snažnim koracima", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanje novinara o protestima tokom vikenda u Šapcu, rekao da je prilikom tih protesta pretučen čovek koji, kako kaže Vučić, nije prekršio zakon.

„Za ljude da bude jasno pretučen je čovek koji nije kršio zakon nijedan, čovek koji se kretao putem koji ima pravo da se kreće. Taj čovek nikoga nije povredio, njega su izubijali. Reč je o izvesnom gospodinu Prokiću, ima teške telesne povrede. Mogli ste da vidite kako za Rokfelerove pare, Srbi moraju da dobijaju batine“, izjavio je Vučić.

Vučič je takođe, kako je rekao, pozvao „pristojnu većinsku Srbiju“, da se na protestima suzdrži od „provokacija manjine“, i apelovao na nadležne da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

Na platou ispred Narodne skupštine Srbije u Beogradu u utorak 23. novembra, a zatim i za vikend, 27. i 28. novembra, u više gradova u Srbji, održani su protesti građana i aktivista različitih organizacija protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Aktivisti okupljeni oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koja okuplja pet nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu životne sredine, sumnjaju da su izmene zakona povezane sa projektom međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto koja planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, te da će ovoj i drugim kompanijama biti olakšano uzimanje privatnog zemljišta.

Protestne blokade saobraćaja u više gradova Srbije: Nadgurivanje građana i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG