Dostupni linkovi

Vučić demantovao prisustvo ruske jedinice Vagner u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je navode da je ruska vojna jedinica Vagner (Wagner) prisutna u Srbiji.

On je na televiziji Happy 16. januara naveo i da Srbija ima dobar zakon koji je usvojen na njegovu inicijativu pre nekoliko godina, a kojim se srpskim državljanima zabranjuje učestvovanje na stranim ratištima.

U Beogradu je 14. januara osvanuo i mural u čast ozloglašenoj ruskoj jedinici Vagner (Wagner). Autori su esktremni desničari iz neformalne organizacije "Narodna patrola", koji su podelili objavu na svom Telegram kanalu. Mural je dan kasnije prekrečen.

Pripadnike plaćeničke grupe Vagner, koju je pre osam godina osnovao ruski biznismen blizak Kremlju Jevgenij Prigožin, aktivisti za ljudska prava optužuju za ratne zločine u Siriji i na istoku Ukrajine od 2014. godine, a takođe učestvuju i u invaziji na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022.

Predsednik Srbije je osudio i oglas paravojne ruske paravojne grupe "Vagner" za prijavu dobrovoljaca koji je objavljen na srpskom servisu Russia Today (RT).

"Što to radite Srbiji, što zovete nekog iz Srbije kada znate da je to u suprotnosti sa našim zakonima", upitao je Vučić.

On je "ruskim prijateljima" poručio da to nije fer prema nekome ko strada zbog toga što nije kaznio Čajkovskog, Dostojevskog i Tolstoja.

Dodao je i da je Srbija primila svakog čoveka iz Rusije i da se nije usaglasila sa rezolucijama kojima se uvode sankcije Rusiji.

Portal RT objavio je u januaru vest o oglasu grupe Vagner za regrutovanje dobrovoljaca. Oglas se ne odnosi na Srbiju, već je reč o oglasu za sve potencijalne dobrovoljce.

U vesti pod naslovom "Vagnerovci objavili oglas za dobrovoljce, uslovi više nego primamljivi" navedeni su detalji o uslovima za učešće u ratu, zaradi i obuci.

Međutim, tu vest više nije moguće pronaći na sajtu RT-a, ona je izmenjena i govori o grupi bivših zatvorenika koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u vojnoj operaciji na strani Rusije.

Na kraju vesti je samo navedeno da je "Vagner" na društvenim mrežama objavio oglas za prijem novih pripadnika.

Šole o paravojnoj grupi Vagner

Zabrinutost zbog prisustva Vagnera u Srbiji, odnosno njhovih pokušaja da regrutuju vojnike u Srbiji i drugim zemljama, izrazio je i savetnik u Stejt departmentu Derek Šole (Chollet) tokom nedavne posete Beogradu.

"Mi radimo sa Vladom Srbije i drugim zemljama da stavimo tačku na te aktivnosti", rekao je on 12. januara odgovarajući na pitanja novinara.

RSE je ranije pisao o vezama pojedinih lidera desničarskih organizacija u Srbiji sa Vagnerom, a neki od njih bili su prisutni na barikadama tokom tenzija na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG