Dostupni linkovi

Vučić bez detalja o 'teškim danima' za Srbiju


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Beograd, 27. decembar 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Beograd, 27. decembar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom "teški dani" i da je o tome razgovarao i sa šefom delegacije Evropske unije Emanuelom Žiofreom i sa predstavnicima zemalja Kvinte.

Vučić nije precizirao o čemu je reč, navodeći da će o svemu više govoriti "u narednim danima".

On je odbacio ocene da Srbija odustaje od "evropskog puta" posle najava o mogućem napuštanju Saveta Evrope ukoliko ta organizacija primi Kosovo.

"Nisam čuo da se o tome govori. Govorio sam o teškim vremenima koja su pred Srbijom", rekao je Vučić prilikom obilaska gradilišta pruge Niš-Dimitrovgrad 28. marta.

Komitet za politiku i demokratiju Saveta Evrope odobrio je 27. marta izveštaj izvestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravni član Saveta Evrope.

Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, protivi se članstvu te države u međunarodnim organizacijama, a Vučić je 22. marta najavio mogućnost istupanja Srbije iz Saveta Evrope u slučaju prijema Kosova.

Predsednik Srbije je novinarima 28. marta rekao da je situacija za Srbiju "toliko komplikovana i kompleksna" da o tome mora "temeljno da govori".

"Sutra ili prekosutra ćete dobiti sve odgovore. Situacija je stabilna i bezbedna, ali je veoma teška", rekao je Vučić i dodao da politički problemi sa kojima se Srbija suočava "nažalost neće pobeći".

Potvrdio je da je razgovarao sa liderom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, ali ni o tome nije želeo da iznosi detalje.

Vučić je 26. marta na Instagramu objavio da su "direktno ugroženi nacionalni interesi Srbije".

"U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati... Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese, i Srbije i Srpske", naveo je u objavi.

Dan kasnije se u Beogradu sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i objavio da je sa njima imao "dug i otvoren razgovor".

Vučić je nakon sastanka na Instagramu napisao i da će se razgovori sa ambasadorima Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke - nastaviti.

Dan ranije, 26. marta u Briselu je bez dogovora završen sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju srpskog dinara, čija je upotreba kao gotovinskog sredstva plaćanja od prošlog meseca zabranjena na Kosovu.

Nova runda dijaloga, kako je najavljeno, biće održana 4. aprila.

Vučić je u objavi na Instagramu pomenuo "ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa" i Republike Srpske (RS), odakle su najavili donošenje svog izbornog zakona mimo ustavnih i zakonskih prava i ovlaštenja koje ima taj bh. entitet.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) 26. marta nametnuo izmene Izbornog zakona BiH kojim bi se onemogućile izborne manipulacije, iz RS su za 28. mart najavili posebnu sednicu o 'bezbednosno-političkoj situaciji' nakon Šmitove odluke.

XS
SM
MD
LG