Dostupni linkovi

Vučić uputio zahtev za susret sa generalnim sekretarom NATO


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef NATO Jens Stoltenberg tokom susreta u Briselu, 17. avgust 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef NATO Jens Stoltenberg tokom susreta u Briselu, 17. avgust 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12. jula da je uputio zvaničan dopis i zahtev za susret sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Očekujem da se vidimo narednih dana", rekao je Vučić.

Tema razgovora trebalo bi da bude situacija na Kosovu.

Stoltenberg je potvrdio 11. jula spremnost da se sastane sa Vučićem.

"Sa predsednikom Vučićem sam u redovnom kontaktu i, naravno, spreman sam za susret", potvrdio je Stoltenbeg uoči Samita NATO, koji se održava u litvanskom glavnom gradu Viljnusu 11. i 12. jula.

Iz Evropske unije je 11. jula potvrđeno da je Kosovo pristalo da smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, na severu Kosova.

Dogovoreno je i dodatno smanjenje policijskih snaga u ovim opštinama sa srpskom većinom, uz redovnu procenu bezbedonosne situacije u saradnji sa misijama EULEX-om i KFOR-om, kao i pripreme za održavanje lokalnih izbora.

Iz Vlade Kosova je to potvrđeno, uz navode da će "svi koraci biti završeni u roku od dve nedelje". Dodali su da će prisustvo policije biti smanjeno za 25 odsto.

Vučić 12. jula nije direktno komentarisao dogovor EU sa Kosovom, ali se osvrnuo na zahteve o deeskalaciji situacije na severu koji su postavljeni pred Beograd i Prištinu.

"Tu ćete da vidite još jedan trik koji pokušavaju da provedu pojedini sa Zapada. A to je - vratite se i normalno razgovarajte. Malo smo uhapsili 40-ak Srba, malo im pretimo da ćemo nastaviti da hapsimo. Deeskalacija je kad oni povuku 25 posto nečega, bog zna šta to znači, već oni traže dovoljan razlog da bi mogli da okrive Srbiju".

Tenzije na severu Kosova su podignute krajem maja kada su albanski gradonačelnici pokušali uz pomoć policije da uđu u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Srbi, koji čine većinu na severu Kosova, bojkotovali su poslednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa severa povuče specijalna jedinica Policije Kosova.

Slične zahteve je uputila i najveća stranka kosovskih Srba, Srpska lista, uz dodatak da traži amnestiju svih uhapšenih od strane kosovske policije zbog incidenata na severu.

EU je zatražila od Kosova da odmah deeskalira situaciju na severu, da raspiše nove izbore i da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa. Od Srbije je, pak, zatraženo da obezbedi bezuslovno učešće Srba na izborima.

Ove zahteve EU su podržale i zapadne zemlje.

XS
SM
MD
LG