Dostupni linkovi

Vučić o 'srpskom svetu': Zvanična politika je da su granice Srbije nepovredive, tuđe nas ne zanimaju


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2021.

Komentarišući kritike upućene iz zemlje i regiona ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu zbog izjave o stvaranju "srpskog sveta" predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da nije u pitanju hajka na Vulina već na Srbiju, prenosi agencija Beta.

Vučić rekao je da je zvanična državna politika ona koja govori da su granice Srbije nepovredive, a da se Beograd ne bavi tuđim granicama.

"Svaki put kažu to su Vučić i Srbija jer moraju u Srbiji da nađu krivca za sve. Zato je važno da ljudi znaju šta je zvanična politika Srbije, to je ona koja govori da su granice Srbije nepovredive, a tuđ granice nas ne zanimaju. Moramo da čuvamo svoje i da na jasan i nedvosmislen način pokažemo šta je naša politika", rekao je Vučić za televiziju Pink u Briselu posle nove runde dijaloga sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Upitan za ocene da Vulinove izjave nose fašističke poruke, Vučić je ocenio da je interesantno kako oni koji iznose takve ocene "lako od Srba prave fašiste a od svih drugih svoje prijatelje".

Zadatak ove generacije političara jeste stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli, kazao je Vulin, na skupu obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista.

"Jer narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida, koji ima iskustvo 'Oluje' (hrvatska vojna operacija iz 1995. godine kojom je vraćena vlast nad tzv. Republikom Srpskom Krajinom, ali i protjerano skoro cjelokupno srpsko stanovništvo, prim. red.) i koji ima iskustvo Martovskog pogroma (17. marta 2004. napadi na kosovske Srbe od većinskih Albanaca, prim. red.) nema pravo da svoju sudbinu preda drugima u ruke, da o njihovoj djeci odlučuju drugi. Narod koji ima iskustvo da kad nema svog vojnika, svog policajca i sudiju, nema pravo", kazao je Vulin.

Dalje je precizirao da je za "nastanak srpskog sveta" potrebno da Srbija bude ekonomski uspješna, dobro vođena, i "da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli".

Na ove riječi Vulina, koji je tokom 90-ih bio među najbližim saradnicima Miloševićeve supruge Mirjane Marković, okupljenih u Jugoslovensku ljevicu (JUL), iz publike je aplaudirao Aleksandar Vučić. On je predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS), koja je u savezu sa Vulinovom partijom, a tokom devedesetih bio u vrhu desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, inače osuđenog ratnog zločinca.

Dan nakon što su odjeknule navedene Vulinove riječi, region su zapljusnule reakcije. Najkonkretnija je iz Sarajeva, na koju je Vulin istog dana odgovorio.

Pominjanje "srpskog sveta", kao smjernice za aktuelnu generaciju srpskih političara, kako je to odredio Vulin, 30 godina nakon početka ratova koji su među svojim glavnim uzrocima imali hegemonistička nastojanja tadašnje Srbije predvođene Slobodnom Miloševićem, nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Ministarica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković poručila je da očekuje da se Vučić odmah ogradi od Vulinovih izjava.

Denis Zvizdić, član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH, odgovorio je ministru Vulinu na priču o "srpskom svetu", napisavši na Twitteru da "providne hegemonističke priče ništa dobro nisu donijele, niti srpskom, niti drugim balkanskim narodima. Samo ratove, stradanja, etničko čišćenje i genocide".

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je nakon sastanka sa Vučićem u Briselu da postoji problem u suočavanju sa prošlošću.

“Nažalost predsjednik Srbije ne distancira se niti od Vulina, niti od Dačića niti od Miloševića, niti od bilo koga ko je bio na vlasti devedesetih. Ovo je stvarno žalosno, i ja mislim da to što imamo deset godina dijaloga u Briselu bez finalnog dogovora jeste zbog toga što postoji problematični otpor u suočavanju sa prošlošću”, rekao je Kurti.

Termin "srpski svet" je Aleksandar Vulin prvi put upotrijebio dok je bio na čelu Ministarstva odbrane, 26. septembra 2020. godine.

Sve Vulinove 'uniforme'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

XS
SM
MD
LG