Dostupni linkovi

Vučić izjavio da ne ide na samit Saveta Evrope u Rejkjaviku


"Ja neću ići u Rejkjavik i nećemo glasati za njihovu deklaraciju, mi ćemo biti uzdržani", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 12. maja.
"Ja neću ići u Rejkjavik i nećemo glasati za njihovu deklaraciju, mi ćemo biti uzdržani", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 12. maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio 12. maja da neće ići na samit država članica Saveta Evrope, koji se održava na Islandu 16. i 17. maja.

Kako je rekao, sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem doneo je odluku da Srbija "bude predstavljena na najnižem nivou".

"Ja neću ići u Rejkjavik i nećemo glasati za njihovu deklaraciju, mi ćemo biti uzdržani", rekao je Vučić.

Na samitu država članica Saveta Evrope učestvuju šefovi država i vlada.

Vučić je rekao i da je Srbija podnela amandman na tekst deklaracije Saveta Evrope koji treba da bude usvojen na samitu u Rejkjaviku, u delu gde se pominje poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Kako je naveo, Srbija je u amandmanu tražila da se u tu rečenicu doda i formulacija "kao i svih drugih članica Saveta Evrope", ali da to nije prihvaćeno.

"Mi smo spremni da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, samo nismo spremni da se tako lako odreknemo teritorijalnog integriteta Srbije, kao što bi neki drugi u naše ime želeli", rekao je Vučić.

Vlasti u Srbiji, koja je članica Saveta Evrope, ne priznaju nezavisnost Kosova i smatraju ga delom svoje teritorije.

Savet ministara Saveta Evrope odlučio je 24. aprila da aplikaciju Kosova o članstvu u ovoj organizaciji preda Parlamentarnoj skupštini.

Ovom odlukom su formalno počele procedure razmatranja aplikacije Kosova koja je predata u maju 2022. godine.

Beograd pokušava da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, iako se sporazumima iz Brisela i Ohrida obavezao da to neće činiti.

XS
SM
MD
LG