Dostupni linkovi

Vučić: Spremni smo za lokalni referendum o projektu Jadar


Mineral jadarit
Mineral jadarit

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 4. juna da su nadležni organi spremni za lokalni ili okružni referendum kako bi građani sami odlučili da li žele da se u Zapadnoj Srbiji, u okolini Loznice, otvori planirani rudnik za eksploataciju jadarita, koji planira da izgradi kompanija Rio Tinto.

"Neću ništa da namećem, niti će bilo ko da nameće bilo šta. Spremni smo da u skladu sa zakonima sprovedemo lokalni referendum i čujemo šta građani žele, bilo u gradskim opštinama, ili na nivou okruga", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je u celoj u toj oblasti oko Loznice, odnosno u Zapadnoj Srbiji u okolini Jadra, zabeležen pad broja stanovnika od 11,17 odsto za devet godina.

"Taj depopulacioni trend se nastavio i računamo da u ovom trenutku tamo živi oko 17 hiljada ljudi. Nećete verovati, ovaj pad se beleži uglavnom ne zbog odlaska u inostranstvo već […] zbog toga što imamo nizak prirodni priraštaj, što ljudi više ne žele da imaju dece koliko su imali ranije […] ovaj trend pokušavamo da promenimo", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je, najavljujući da će predviđena fabrika koju planira Rio Tinto, u sklopu projekta Jadar, u slučaju da građani podrže ovaj projekat, trebalo da bude puštena u rad 2026. godine.

"Srbija ima značajne istražene rezerve litijuma, koji je neophodan za električna vozila, reč je o industriji koja će zabeležiti ogroman napredak, govorimo o desetinama milijardi evra", rekao je srpski predsednik.

Predstavnici kompanije Rio Tinto ranije su najavili su da će do kraja ove godine biti završena studija opravdanosti, kao i studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine, pre početka eksploatacije minerala jadarita kod Loznice.

Problemi su za kompaniju Rio Tinto u Srbiji počeli kada je krajem prošle godine više lokalnih ekoloških organizacija pokrenulo lokalne proteste, zabrinuti zbog mogućeg uticaja tog projekta na eko-sistem u Zapadnoj Srbiji, upozoravajući na potencijalnu štetu po životnu sredinu.

Više lokalnih ekoloških organizacija počelo je, krajem prošle godine kada se čulo više o ovom projektu, da upozorava na potencijalnu štetu koji on može da nanese regionu Zapadne Srbije.

Iz eko-organizacija ranije su izrazili zabrinutost povodom ispuštanja otpadnih voda u slivovima reka Jadar i Drina u okolini Loznice, jer se projektom predviđa fabrika za preradu jadarita, kako bi se dobio litijum, a ovaj proces podrazumeva tretiranje supstance velikim količinama sumporne kiseline.

'Da se zna': Čiji su minerali Srbije?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00

XS
SM
MD
LG