Dostupni linkovi

Vučić: Novi izbori nisu rešenje


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 7. februara da ima sastanke sa liderom koalicione stranke Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem i potvrdio da su odnosi između dve stranke u krizi.

Vučić je za televiziju Pink izjavio da ne misli da su novi izbori rešenje. "Jer imamo mnogo problema da rešimo", rekao je Vučić.

Dva koaliciona partnera, Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS), koji čine okosnicu vlasti u Srbiji iznenada su ušli u nestabilne odnose.

Nakon kritika na račun SPS od strane Vučića i zvaničnika SNS, pojedini ministri najveće vladajuće stranke zatražili su od predsednika Srbije vanredne izbore.

Vučić je za Pink dodao i da se odluke neće donositi preko noći i da će se sa Ivicom Dačićem sastati i 8. februara.

"A da li imam puno poverenje (u SPS), lično ga nemam, ali ne bih to zasnivao na ličnim odnosima. Država je važnija od ličnih odnosa. Ali sada znamo da u teškim vremenima možemo da se oslonimo samo na sebe", rekao je Vučić.

Vučić je pomenuo i da postoji mogućnost pravljenja neke druge većine u Skupštini, ne precizirajući ko bi je napravio. "Ali nemojte od nas da očekujete da se tome ne suprotstavimo", dodao je on.

Vučić je izjavio i da na političkoj sceni "svi vole da glume žrtve".

On je objasnio da je tokom sednice Skupštine Srbije Briselski sporazum pomenut u negativnom kontekstu oko 200 puta, a da je on pominjan kao krivac.

"A nijednom onaj koji ga je potpisao (Ivica Dačić). Ja nemam problem sa tim ni kada ćutite. Ja se ne skrivam", rekao je Vučić.

On je dodao i da SNS ne traži da neko preuzme krivicu, već da bude fer.

"Uvek sam preuzimao odgovornost. Bio gromobran, štitio i one koji to nisu zaslužili. Uvek sam se ponašao i više nego fer. Ako očekujete da ću nešto loše da kažem o SPS ili onima koji su nas napustili - od nas neće čuti nijednu ružnu reč", rekao je on.

Kritika opozicije zbog Kosova

Predsednik Srbije je, komentarišući kritike opozicije na posebnoj sednici Skupštine o Kosovu 2. i 3. februara, rekao da su pojedinci planirali upad u Skupštinu. On nije precizirao o kome je reč.

"Mene je iznenadilo što sam video da je bilo pripremano...()...Video sam kako je ceo performans bio isplaniran. Da mene optuže za izdaju, a da mi ne pruže priliku da odgovorim. I onda da izazovu incident, sa namerom da se upadnu u Skupštinu. Nisu očekivali da će neko da bude dovoljan uporan, ali i dovoljno miran da sedi na svom mestu, da sve to istrpi i nastavi da govori", rekao je on.

Tokom sednice je u nekoliko navrata došlo do eskalacije odnosa, a u jednom trenutku i do koškanja između poslanika vladajuće SNS i opozicije. Desno orijentisane stranke optužile su Vučića za "kapitulaciju države".

Incidenti u Parlamentu Srbije tokom rasprave o Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Na sednici je drugog dana ipak izglasan izveštaj o dijalogu sa bivšom pokrajinom Kosovo, za period od septembra 2022. do januara 2023. godine.

Vučić je naveo 7. februara i da je tokom sednice izgovoreno mnogo laži, a da je ona pokazatelj "sa koliko ćemo problema da se suočimo u budućnosti".

On je ponovio da je politika SNS da na racionalan način sagledaju situaciju na Kosovu i sačuvaju mir.

'Očekujem eskalaciju u Ukrajini'

Predsednik Srbije je izjavio i da očekuje eskalaciju sukoba u Ukrajini.

On je naveo da, nakon odluke zapada da pošalje tenkove Ukrajini, očekuje i odluku o slanju F16 aviona.

"I to će onda dovesti do potpuno nekontrolisane eskalacije sukoba. Očekujem mnogo loših vesti koje će uticati i na naše živote. I zato očekujem da sve ove uže interese ostavimo po strani", poručio je Vučić.

Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uvede sankcije Rusiji, uprkos pozivima zapadnih zvaničnika. Zvaničan Beograd to pravda ekonomskim interesima, pre svega zavisnošću od ruskog gasa.

Rusija je i među državama koje ne priznaju nezavisnost Kosova i blokiraju članstvo te države u međunarodnim institucijama.

XS
SM
MD
LG