Dostupni linkovi

Srbija ne menja svoju politiku kada je reč o Rusiji, ističe Vučić


Razgovor srpskog i ruskog predsednika, Vučića i Putina, u Sočiju, u decembru 2019. godine.
Razgovor srpskog i ruskog predsednika, Vučića i Putina, u Sočiju, u decembru 2019. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 26. maja da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije menjala svoju politiku kada je reč o Rusiji, u poslednjih devedeset dana (od početka ruske invazije na Ukrajinu).

"Jedina smo zemlja u Evropi koja ima potpuno istu poziciju, pravičnu poziciju. Poziciju koja je usklađena sa najvišim nacionalnim i državnim interesima Republike Srbije", rekao je Vučić obraćajući se novinarima na obilasku deonice puta na Bubanj potoku, u blizini Beograda.

Vučić je najavio da će 29. maja u 11 sati imati razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Sa predsednikom Putinom ću, verujem, da imam dobar, ozbiljan, korektan razgovor, govoriću o daljoj saradnji između Srbije i Rusije, o gasnom ugovoru, ali i o svim drugim pitanjima", rekao je Vučić.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. marta, Evropska unija (EU) uvela je pet paketa sankcija usmerenih prema Rusiji, a Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je Srbiju da se pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije.

Borelj je tada, posle sastanka sa ministrima inostranih poslova zemalja članica Evropske unije, poručio da održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom, kako je objasnio, više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU.

Glavna tema razgovora Vučića i Putina biće cena nabavke ruskog gasa, pošto je u decembru 2021. istekao desetogodišnji ugovor između Srbije i Rusije.

XS
SM
MD
LG