Dostupni linkovi

Vučić: Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji


Susret Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, Beograd 20.1.2014.
Susret Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, Beograd 20.1.2014.
Prvi potpredsednik vlade u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić izjavio je, povodom krize u Ukrajini, da Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.

"Srpska vlada štiti interese građana Srbije", rekao je on u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

"Za koju politiku mislite da bi bila bolja? Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da kažemo da podržavamo narušavanje teriritujalnog integriteta, čime bismo se odrekli Kosova, ili da okrenemo leđa Evropskoj uniji"?, upitao je Vučić komentarišući spekulacije koje su se prethodfnih dana pojavile i medijima o sastavu buduće vlade i uticaja stranih sila na to pitanje.

"Vlada mora da radi kao jedan tim", rekao je Vučić, istakavši da to neće biti ni ruska ni nemačka vlada, već srpska, koja će voditi računa o interesima građana Srbije.

"Moja ideja je da imamo najbolju moguću vladu, a ne da imamo uspeh jedne stranke, da oformimo najbolji mogući tim, za to nije dovoljna jedna stranka ni pet, već treba da se uzmu najbolji ljudi u Srbiji", naveo je on.

Srbija poštuje Dejtonski sporazum i celovitost Bosne i Hercegovine i na svom putu ka članstvu u EU čuvaće svoju stabilnost, ali će i "uvek štiti stabilnost i opštanak Republike Srpske", naglasio je Vučić.

Rekao je, takođe, da je pokrenuto više pitanja u okviru ekonomske saradnje, pre svega u oblasti elektroprivrede i veće iskorišćenosti kapaciteta Drine, podrazumevajući i one turističke.

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Dodik je, dodao je prvi potpredsednik, pokrenuo i temu o posebnom kraku gasovoda u okviru Južnog toka, u sklopu toga razgovaraće se, kazao je, i sa vladom Bosne i Hercegovine, mada ga je predsednik RS, kako je naveo Vučić, obavestio da je moguće da odgovor bude negativan, u kom bi slučaju bi bio otvoren put da se takav dogovor napravi sa RS.

"Pokušaćemo ipak da pronađemo zajedničko rešenje, razgovaraćemo i sa vladom BiH", rekao je Vučić.

Dodik je pokrenuo i pitanje istog statusa pripadnika srpskog naroda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini kao što ga ima hrvatski narod, a to je pitanje državljanstva, na koje će, naveo Vučić, vlast u Srbiji odgovoriti u najskorije vreme.

Osim o ekonomskoj saradnji razgovaralo se i o zajedničkom timu Srbije i Republike Srpske za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata naveo je Vučić.
XS
SM
MD
LG