Dostupni linkovi

Nije problem da odem u Brisel, ali ne vidim smisao, izjavio Vučić


"Nije problem da razgovaramo, ali ono što ide ispred svega je Zajednica srpskih opština", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 10. februara, reagujući na poziv iz Brisela da se sretne sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako bi se nastavio dijalog.
"Nije problem da razgovaramo, ali ono što ide ispred svega je Zajednica srpskih opština", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 10. februara, reagujući na poziv iz Brisela da se sretne sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako bi se nastavio dijalog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da "nije problem da ode u Brisel" na pregovore sa Kosovom pod okriljem Evropske unije, ali "da ne vidi smisao".

"Nije problem, mogu da idem, neću da odbijem razgovor, ali ne vidim smisao. Nije problem da razgovaramo, ali ono što ide ispred svega je Zajednica srpskih opština. Sve ostalo je bez veze, pokušavate da me ubedite u nešto što ne mogu i neću da prihvatim", rekao je Vučić 10. februara za beogradsku televiziju Prva.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozef Borel (Josep Borrell) izjavio je 9. februara da će uskoro doći do novog susreta između predsednika Srbije i premijera Kosova kako bi nastavili razgovore o planu EU za normalizaciju odnosa, koji je proteklih meseci predstavljen vlastima u Beogradu i Prištini.

Borel je izjavio da je predlog EU na stolu i da poziva lidere Srbije i Kosova da se uskoro, za nekoliko nedelja, vrate u Brisel "kako bi definitivno izgurali ovaj predlog".

Predlog EU, u koji je RSE ranije imao uvid, predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ali se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Beograd insistira na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom kao uslovu za pregovore o planu EU, dok premijer Kosova Albin Kurti kaže da pitanje Zajednice nije centralno, te da se ono u planu ne spominje kao preduslov.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se više od deset godina vodi posredstvom EU. Kosovo, međutim, odbija da je formira uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom Kosova.

O odnosu Srbije prema Rusiji

"Čekaju nas neuporedivo snažniji pritisci po pitanju odnosa prema Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić, komentarišući poziciju Srbije u kojoj odbija da uvede sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, uprkos pozivima Zapada.

Dodao je da je u situaciji kada rat u Ukrajini eskalira, Srbija između "čekića i nakovnja", aludirajući na poziciju između Zapada i Rusije.

Da Srbija uvede sankcije Kremlju poziv je Evropske unije, jer je usklađivanje sa spoljnom politikom Brisela obaveza Srbije kao države kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje kada će Srbija odlučiti da li će uvesti sankcije Rusiji ili ne, Vučić je rekao da će "znati kad je taj trenutak".

"Pustite da teramo ovako dok možemo, znaću kad je trenutak i neću da krijem ništa od ljudi. Približava se odavno taj trenutak, plašim se da nemamo mesece na raspolaganju", rekao je Vučić.

Komentarišući odnos sa koalicionim partnerom Socijalističkom partijom Srbije (SPS), Vučić je rekao da se saradnja nastavlja.

"Socijalističku partiju poštujem, nećete od mene čuti nijednu ružnu reč, sa njima smo mnogo radili u prošlosti, očekujem da ćemo u narednih šest meseci, godinu dana mnogo toga važnog da uradimo", rekao je.

Na pitanje da li će u Srbiji ove godine biti organizovani predsednički i parlamentarni izbori, Vučić je rekao da "ne bi voleo, ali ne isključuje mogućnost".

On je naveo da je postojao plan, kako je rekao, "nekih ambasada" da se na novim izborima izazove nestabilnost i da Srbija više ne može samostalno da donosi odluke. Nije imenovao o kome se radi.

Odbacio je tvrdnje da izbora neće biti jer to ne dozvoljavaju pojedine ambasade, i ponovio da ambasadori ne mogu da utiču na politiku Srbije.

Prozivke na račun koalicionog partnera, Srpska napredna stranka je uputila nakon sednice Skupštine o Kosovu 2. i 3. februara kojoj je prisustvovao Vučić, gde je socijalistima zamereno što nisu bili aktivniji u podršci Vučiću.

Vučić je 7. februara izjavio da nema puno poverenje u SPS. Dan kasnije, 8. februara, lider socijalista i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić je izjavio da je na razgovoru sa Vučićem dogovoren nastavak koalicione saradnje.

XS
SM
MD
LG