Dostupni linkovi

Vučić kaže da Srpska napredna stranka neće formirati vladu sa radikalima


Predizborni plakati na kojima se vidi Aleksandar Vučić (desno) i ultranacionalistički lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (na bilbordu levo), Beograd, 30. mart 2017. godine
Predizborni plakati na kojima se vidi Aleksandar Vučić (desno) i ultranacionalistički lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (na bilbordu levo), Beograd, 30. mart 2017. godine

Predsednik Srbije i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da SNS neće "formirati vladu" sa Srpskom radikalnom strankom, koju je početkom 1990-ih osnovao osuđeni ratni zločinac, Vojislav Šešelj.

"Sa radikalima nećemo da formiramo vladu jer imamo značajne razlike u našim programima. Mi mislimo da Srbija mora da čuva svoj evropski put jednako kao svoje tradicionalne odnose sa Rusijom, Kinom", rekao je Vučić 1. novembra novinarima nakon što je dao potpis za zbornu listu "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane".

Vojislav Šešelj je nešto ranije istog dana najavio da će njegova ultranacionalistička partija nastupiti sa naprednjacima na beogradskim i lokalnim izborima u gradovima i opštinama u Srbiji 17. decembra.

Šešelj na TV Hepi rekao da će SRS na republičkim i pokrajinskim izborima nastupiti samostalno, a na lokalnim sa naprednjacima, jer su im na tom nivou programi podudarni.

On je dodao da je SRS spreman i da uđe u vladu "ako bude neophodna šira koalicija na republičkom nivou, ako naprednjaci sami ne budu mogli da formiraju vladu ili ne mogu zajedno sa socijalistima".

Vučić u izjavi novinarima nije demantovao da stranka kojoj pripada planira koaliciju sa radikalima na lokalu. On je kazao da SNS na lokalu ima vlast "i sa socijalistima i sa manjinskim strankama".

"To odlučuju lokalni odbori ", rekao je Vučić.

Srpska napredna stranka osnovana je nakon što su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, prvi predsednik SNS-a, napustili Srpsku radikalnu stranku u septembru 2008. godine. Vučić i Nikolić su od devedesetih bili funkcioneri Šešeljeve ultranacionalističke stranke koja je imala paravojne formacije tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sam Šešelj je 2018. godine pravosnažno osuđen na kaznu od 10 godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

U pritvoru u Ševeningenu bio je od 2003, a pušten je novembra 2014. zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

U kaznu mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, a u Tribunal se nije vratio ni na izricanje presude.

Šešelj je 2022. odbio saslušanje Haga povodom kršenja pravilnika tribunala.

Hrtkovci posle Šešelja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
XS
SM
MD
LG