Dostupni linkovi

Vučić poziva opoziciju na razgovore, ne i DS


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom opozicione Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem o budućnosti Srbije. Iz SNS-a najavljuju da će razgovarati i sa drugim opozicionim strankama, ali poziv do sada nije stigao najvećoj od njih, Demokratskoj stranci. Dok u opoziciji nisu jedinstveni u pogledu toga da li treba prihvatiti Vučićev poziv za razgovore, vladajuće partije smatraju da se tome treba odazvati jer je u vreme teške ekonomske krize društveni dijalog neophodan.

Posle razgovora sa vicepremijerom i liderom SNS-a, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da se mora promeniti Ustav iz 2006. godine i da je potrebno raspisati vanredne parlamentarne izbore. Sa Vučićem je, dodao je, razgovarao o neophodnim ekonomskim i političkim reformama.

“Ovaj razgovor doživljavam kao potvrdu činjenice da smo zajedno u istom čamcu. Ne mislim da Dačić, Vučić i bilo ko ko je danas na vlasti imaju puno prostora za filozofiranje; prosto, logika života je nemilosrdna – mi više ne možemo da trošimo više nego što stvaramo, ako želimo nešto da imamo, to moramo pre toga da proizvedemo”, rekao je Jovanović.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Zoran Babić, šef poslaničkog kluba SNS-a u Skupštini Srbije, uz ogradu da iznosi lični stav, za Radio Slobodna Evropa kaže da Demokratska stranka u svakom trenutku radi na tome da vulgarizuje politiku, pa je čak i sletanje prvog aviona “Er Srbije” na beogradski aerodrom pokušala da predstavi kao da nije sleteo avion nego vrabac. Za razliku od nje, dodaje, Liberalno-demokratska partija vlast kritikuje u duhu konstruktivnosti i njeni predlozi podstiču na razmišljanje i akciju. U tom smislu, ocenjuje Babić, Liberali su u ovom trenutku “kvalifikovaniji za razgovor o svim izazovima srpskog društva u ovom trenutku”.

Upitan da li njegova ocena sugeriše da DS nije stranka koja radi za dobrobit ove zemlje, Babić odgovara:

“Pa vidite, po svom delovanju u okviru izvršne vlasti, pogledajmo samo razdoblje između 2008. i 2012. godine, kada je udvostručen broj nezaposlenih u Srbiji sa 13 na više od 26%, ne možete reći da neko sa takvim političkim delovanjem čini dobro građanima Srbije. Čak ako neke stvari i ostavite prošlosti, morate se upitati šta DS radi u ovom trenutku i kakvi su njeni predlozi sada. I onda vidite da su srećni ako stigne neka loša vest za Srbiju. To ne mogu da budu ljudi koji misle dobro Srbiji. Ovo je, naglašavam, moj lični stav, ali – verujem, verujem da će radi stabilizacije političkih prilika u Srbiji i želje da Srbija postane društvo normalnih političkih činilaca koji razgovaraju i razmenjuju mišljenja, verujem, dakle, da će Srpska napredna stranka i gospodin Aleksandar Vučić razgovarati sa svima”, kaže Zoran Babić.

Uvođenje nove političke prakse

Demokratska stranka, nije dobila poziv za razgovore sa prvim potpredsednikom Vlade, a ako i kad ga dobije, odrediće se prema tome, kaže za Radio Slobodna Evropa šef poslaničke grupe te partije Borislav Stefanović. Na razgovore o važnim državnim pitanjima opoziciju obično pozivaju premijer ili šef države, ističe, međutim, Stefanović, a ukazuje i na druge prepreke:

Borislav Stefanović
Borislav Stefanović
“Takođe mislimo da bi bilo čudno da se na razgovore pozove Demokratska stranka jer nju označavaju kao neprijatelja ove države, kao lopove i kriminalce, kao partiju koja je upropastila Srbiju, a uz to još i prebijaju njene aktiviste u Vrbasu i na drugim mestima”.

Upitan nema li, ipak, smisla pokušaj vlasti i opozicije da, bez obzira na uzajamne kritike, dođu do konsenzusa o važnim državnim pitanjima i da li Vučićev poziv predstavlja takav pokušaj, Stefanović ovako odgovara:

“Taj poziv ne vidim kao takvu vrstu pokušaja jer smo mi, ako se sećate, posredstvom potpredsednika stranke Miodraga Rakića poslali vrlo otvorenu ponudu i svaki put ukazivali na potrebu stvaranja konsenzusa o nekim za državu važnim stvarima, naročito o pitanju kako ćemo se razvijati u narednih trideset do pedeset godina, ali Naprednjaci to nikada nisu prihvatili već su uzvratili uvredama, progonom, blaćenjem Demokratske stranke na svakom mestu, kao jedine stranke koja je alternativa njihovoj nesrećnoj vlasti”.

Ujedinjeni regioni Srbije prihvatiće razgovore jer smatraju da je potreban dijalog vlasti i opozicije kako se postigao konsenzus o najvažnijim državnim pitanjima. Zamenica šefa poslaničke grupe URS-a Suzana Grubješić dodala je da ne razume zašto se taj poziv unapred odbacijuje i navela da je nebitno u kom svojstvu Vučić opozicione prvake poziva na razgovor jer je on lider najveće stranke i ima najveću odgovornost.

U Vučićevom pozivu na razgovore liderima opozicije politički analitičar Dejan Vuk Stanković ne vidi ništa posebno dramatično, ocenjujući da je reč o razmeni mišljenja koja vodi u pravcu normalizacije političkih razlika u Srbiji. To što je prvi partner u dijalogu bila Liberalno-demokratska partija, dodaje, takođe ne sugeriše nikakvu novu buduću koalicionu licitaciju.

“Do sada je LDP u parlamentu manje-više uvek glasao protiv predloga SNS-a, postoji tačka podudaranja, a to je novi pristup kosovskoj politici od strane koalicije SNS-SPS, ali sve ostalo što je radila aktuelna vlast bilo je predmet kritike od strane Liberala, tako da ja u ovome ne vidim nikakav novi politički savez niti neku vrstu licitacije oko toga ko je neki budući koalicioni partner Aleksandra Vučića; naime, zaista je potrebno da se dogodi čitav niz stvari da bismo ušli u neku zonu razmatranja ko bi mogao da bude eventualni koalicioni partner SNS-a. Dakle, u principu se ovde radi o uvođenju jedne nove političke prakse, a što se tiče izostanka Demokratske stranke iz ovih razgovora, to je neposredna posledice ove rovovske političko-medijske borbe između Naprednjaka i Demokrata, u kojoj Demokratska stranka jednom oštrom kritikom SNS-a pokušava da spase ono što se spasti može od vlastitog rejtinga i da njeno rukovodstvo koliko-toliko, barem prividno, očuva neko jedinstvo unutar stranke”, ocenjuje Stanković.
XS
SM
MD
LG