Dostupni linkovi

Vučić: Saradnja sa Hrvatskom, bez obzira na namerne lapsuse


Majkl Devenport i Aleksandar Vučić
Majkl Devenport i Aleksandar Vučić

Srbija želi uspešnu saradnju sa Hrvatskom, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske u Beogradu. Na tom susretu Dodik je ponovio da nema ništa protiv trećeg entiteta u BiH.

Aleksandar Vučić čestitao je novoj predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović pobedu na izborima.

„Moj odgovor nekim dobronamernim ljudima u Srbiji koji od nas traže oštru i žestoku reakciju na namerne lapsuse je – moram da kažem da neće dobiti tu reakciju. Želimo da uspešno sarađujemo sa Hrvatskom."

Ovim komentarom Vučić se posredno osvrnuo na pobednički govor Grabar Kitarović koja je rekla da će se boriti i za prava manjina u Hrvatskoj, kao i da ništa manje neće tražiti "ni za Hrvate u Srbiji i Vojvodini i u drugim susednim zemljama". Vučić je rekao i da je na sastanku sa Miloradom Dodikom razgovarao o regionalnoj stabilnosti i saradnji.

„A to što se ponekad pravimo da ne čujemo, i to što ne reagujemo na svaku provokaciju, odraz je snage Srbije i naše želje da imamo što je moguće bolje odnose u regionu. Inače, ako nas pitate da li smo uvek svi fascinirani tom pozicijom sile koju u odnosima sa Srbijom neki pokušavaju u regionu da primenjuju – nismo baš.“

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, je povodom izjave novoizabrane predsednice Hrvatske o potrebi trećeg, hrvatskog, entiteta u Bosni i Hercegovini, rekao da je otvoren za priču na tu temu.

„Ali naravno, ta teritorijalna reorganizacija može da se dešava u Federaciji, ne može da zadire u Republiku Srpsku. O tome imamo postignut konsenzus sa političkim predstavnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Inače mislim da bi, ukoliko bi se Federacija transformisala u dva entiteta, jedan dominantno bošnjački a drugi dominantno hrvatski, a naravno u suštini multietnički kakav je Republika Srpska, to osnažilo stabilnost u BIH.“

Vučić i Dodik saopštili su da je stabilnost u regionu od suštinskog značaja za napredak Srbije i Republike Srpske i da je potrebno da se ona očuva zajedničkim snagama. Dodik je pomenuo i opasnost od terorizma.

"Neophodno je da poručim da nisu svi mulismani teroristi, i nikako ne treba praviti takvu atmosferu. Ali pozivamo sve muslimane i Bošnjake kolji rade u službama bezbednosti da se obračunamo sa onima koji su nosioci opasnosti za globalnu bezbednost. Neophodan je veći stepen saradnje po tom pitanju."

Sastanku Vučića i Dodika prethodio je susret premijera Srbije sa Majklom Devenportom, šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, kako bi se prevazišla neugodna situacija posle Vučićevih optužbi da EU finansira medije koji kritikuju vlast u Srbiji. Vučić je rekao da će i ubuduće sarađivati sa Devenportom i Evropskom Unijom.

„Sve što sam govorio to i mislim. Uostalom, oni to nijednog sekunda nisu krili, oni sami kažu da ih plaćaju. Ali ni ja ni Srbija zbog toga nećemo menjati svoj stav o spoljnoj politici. Srbija se nalazi na evropskom putu, Srbija će biti na evropskom putu, Srbija će biti deo Evropske unije.“

Aleksandar Vučić nije precizno rekao da li je u potpunosti izglađena situacija sa Majklom Devenportom, ali je sastanak sa šefom Delegacije EU okarakterisao kao „korektan“. Saopštio je da su se složili da je 2015. godina ključna za Srbiju i njen napredak, za evropske integracije i njenu regionalnu, političku i ekonomsku stabilnost.

XS
SM
MD
LG