Dostupni linkovi

Predsednik Srbije za izmene zakona o eksproprijaciji


Ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će probati da se angažuje uradi novi Zakon o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu.

On je u Gornjim Nedeljicama u zapadnoj Srbiji, gde je kompanija Rio Tinto zainteresovana da eksploatiše rudu jadarit, rekao da Zakon o eksproprijaciji nije protivustavan i da je krajnji rok za njegovo potpisivanje 10. decembar.

"I da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, a ako ne onda da vratimo stari zakon tim novim. Ja ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije, ali ono što vam kažem to će biti ispunjeno", poručio je Vučić.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga nakon usvajanja u parlamentu potpiše predsednik Srbije.

VUčić je u razgovoru sa meštanima rekao da će tražiti od Rio Tinta da se deponija ili jalovište ukloni.

„Ne mogu da računaju samo na svoj profit nego i na zdravlje ljudi, bićemo vrlo čvrsti i odlučni po tom pitanju“, poručio je Vučić.

On je nakon razgovora sa građanima naveo da je shvatio da je njihov najveći strah da će se između Jadra i Korenite napraviti jalovište, deponija, na najplodnijoj zemlji i da to može da ugrozi životnu sredinu.

Predsednik Srbije je otišao na razgovor sa meštanima na dan kada su širom Srbije održane druge po redu protestne blokade puteva zbog Zakona o eksproprijaciji i o referendumu.

Ekološki aktivisti, lideri dela opozicionih stranaka i stručna javnost smatraju da su ovi zakoni doneseni u interesu privatnih kompanija, a na štetu građana i životne sredine.

Kompanija Rio Tinto saopštila je u septembru da ima razumevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine i pozvala ih da se informišu o činjenicama u vezi projekta Jadar.

Ta kompanija je u saopštenju navela da prepoznaje značaj da se obezbedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, „i danas i ubuduće“.

Dodala je da su „briga za životnu sredinu, resurse i zdravlje, slika ne samo Srbije, već čitavog razvijenog sveta“.

Ističe se i da je „projekat Jadar razvojna šansa Srbije i prilika da Srbija bude predvodnik zelene tranzicije u Evropi“, te naglaša da „zalaganje za smanjenje karbonskog otiska nije moguće bez proizvoda projekta Jadar“.

XS
SM
MD
LG