Dostupni linkovi

Sledi optužnica protiv Radoičića, kaže predsednik Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstoji podizanje optužnice protiv Milana Radoičića po okončanju istrage koja je u toku.

"Tužilac ga goni za teška krivična dela koje je sam priznao. Istraga će biti nastavljena i optužnica će biti podignuta, pokazaće odakle novac za ilegalno oružje. Naša međunarodna obaveza da je se to utvrdi i to će biti učinjeno", rekao je Vučić 11. oktrobra tokom posete medicinskom Institutu Dedinje u Beogradu.

Dodao je da vojni i civilni organi ispituju okolnosti događaja u Banjskoj i da će o rezultatima istrage javnost biti obaveštena.

U napadu naoružane grupe Srba sa Kosova 24. septembra u Banjskoj na severu Kosova ubijen je kosovski policajac, a u razmeni vatre stradala su trojica napadača.

Odgovornost za organizaciju te grupe javno je preuzeo Milan Radoičić, u tom trenutku potpredsednik stranke kosovskih Srba, Srpske liste, koja ima podršku zvaničnog Beograda i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), čiji predsednik je do nedavno bio Vučić.

Radoičić je potom podneo ostavku na stranačku funkciju.

Kosovske vlasti optužuju Srbiju za ovaj incident, dok Beograd to negira. Institucije Kosova i Srbije vode zasebne istrage.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je potvrdio dolazak "velike petorke" u Srbiju 21. oktobra.

U Beograd za 10 dana dolaze izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanici predsednika SAD, Francuske, Nemačke i premijerke Italije, Gabrijel Eskobar, Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

"Verujem da oni bez pritisaka žele da postave probleme oko rešavanja krize na Kosovu i Metohiji. Nadam se da je tako i videćemo kakav je paket koji donose", rekao je Vučić.

Očekuje se da će teme sastanka u Beogradu biti usaglašavanje Srbije sa spoljnom politikom EU i uvođenje sankcija Rusiji zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, kao i primena sporazuma iz Ohrida dogovorenog 18. marta.

Članovi velike petorke boravili su u Srbiji 20. januara povodom sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine. Tada je tema razgovora bio francusko-nemački plan za Kosovo koji je kasnije dogovoren u Ohridu.

Aleksandar Vučić je 11. oktobra saopštio i da će prisustvovati sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 23. oktobra.

XS
SM
MD
LG