Dostupni linkovi

Vučić kritikovao protest protiv nasilja u Beogradu


"Protestima se na najbrutalniji način iskorišćavaju emocije ljudi", rekao je Vučić.
"Protestima se na najbrutalniji način iskorišćavaju emocije ljudi", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su na protestu "Srbija protiv nasilja", koji je održan 8. maja u Beogradu, "zloupotrebljena osećanja ljudi".

Na protest je nakon dva masovna ubistva u Srbiji pozvala opozicija, a učesnici su zatražili reakciju vlasti na nasilje.

"Očekivao sam da će da ponude neke mere, a sve se svelo na suvu politiku i svi podnesite ostavke", rekao je Vučić 8. maja uveče gostujući na televiziji Hepi.

On rekao da "nije problem" da cela Vlada podnese ostavku i da nikada nije bežao od izbora, ali da ne misli da su oni sada dobro rešenje.

"Hoćete ostavku vlade ili predsednika, nije problem. Ali nemojte da tražite jedne po jedne izbore. Nego ćemo sve odjednom", rekao je Vučić ne precizirajući kada bi izbori mogli da budu održani.

Naveo je i da premijerki Srbije Ani Brnabić zamera jedino to što "iako Vlada ima odlične ministre, funkcioniše kao raštimovan orkestar".

"To su stvari koje će morati da se menjaju, videćemo da li ćemo ići na rekonstrukciju, ili na izbore", rekao je Vučić.

Dodao je i da nije tražio ostavku ministra prosvete Branka Ružića nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja.

"Da vidim njegovu krivicu odmah bih vam rekao", rekao je Vučić.

Ružić je ostavku podneo 7. maja, navodeći da je to lični, ali i politički čin.

Zahteve organizatora protesta za smenu ministra unutrašnjih poslova i šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Vučić je prokomentarisao kao "dokaz" da oni koji to traže "nemaju pojma" šta je čiji posao.

"BIA i MUP su sve uradili besprekorno", rekao je Vučić.

Hiljade ljudi učestvovalo je 8. maja u protestnoj šetnji u Beogradu na koju su pozvale stranke parlamentarne opozicije povodom reakcije države na dva masovna ubistva.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.

U selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, napadač je u 4. maja ubio osam osoba i ranio 14.

Organizatori protesta su, pored ostalog, zatražili zaustavljanje promovisanja nasilja u medijima i javnom prostoru.

Zatraženo je i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i hitno ukidanje programa koji "promovišu nasilje, nemoral i agresiju", poput rijaliti programa.

Na Hepiju prikazan uznemirujuć spot

Na televiziji Hepi je tokom Vučićevog gostovanja prikazan video mladića koji puca, uz obrazloženje da ga je navodno gledao maloletni počinilac višestrukog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar".

Vučić je rekao da se ne može pronaći uzročno-posledična veza, ali da se mora naći rešenje kako da se takvi sadržaji sa interneta uklone.

On je dodao da je ovaj sadržaj, koji je prikazan na nacionalnoj frekvenciji, uklonjen sa interneta.

"Ovo je na jednoj od društvenih mreža prikazano, dečak ili monstrum ubica je bio pratlac ovog momka", rekao je Vučić.

Naveo je da su policija i BIA pronašli osobu koja je snimila video u kojem promoviše ubistva kao osvetu za pretnje, ali nije rekao da li je taj mladić uhapšen.

'Smanjićemo rizik za našu decu'

Vučić je rekao i da će biti donete mere koje će "smanjiti rizik za našu decu".

"Uvešćemo još policajaca, psihologa u škole", rekao je Vučić.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji je od 8. maja pojačano prisustvo policije, a tokom trajanja nastave obezbeđeno je stalno prisustvo školskog policajca.

"Mislim da će se time i deca i nastavnici osećati sigurnije", rekao je Vučić i dodao da će učiniti sve što će "umiriti roditelje", te da su spremni da saslušaju i sve druge predloge.

Najavio je i da će za obnovu škole "Vladislav Ribnikar" biti izdvojeno oko sedam miliona evra.

Vučić rekao i da je posle poziva za predaju nelegalnog naoružanja "već danas uzet veliki broj komada oružja", ali nije naveo tačnu količinu.

Prema podacima Svetskog populacionog foruma iz 2021, Srbija je bila na petom mestu u Evropi po broju komada oružja po glavi stanovnika, a odmah za njom Crna Gora.

XS
SM
MD
LG