Dostupni linkovi

Angažovane vojska i policija na jugozapadu Srbije zbog poplava


Poplavljeno područje u okolini Novog Pazara na jugozapadu Srbije, 20. novembar 2022.
Poplavljeno područje u okolini Novog Pazara na jugozapadu Srbije, 20. novembar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je u nedelju, 20. novembra naređenje da se pripadnici vojske i policije angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv poplava usled kiše.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, on je u stalnom kontaktu sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i sa predstavnicima lokalne samouprave.

Nabujala reka Ibar kod Raške na jugozapadu Srbije, 20. novembra 2022.
Nabujala reka Ibar kod Raške na jugozapadu Srbije, 20. novembra 2022.

Vučić, koji je vrhovni komandant Vojske Srbije, rekao je da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posledica vremenske nepogode, dodaje se u saopštenju.

Ministri vojske i policije obišli Novi Pazar i Tutin

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je 20. novembra u Novom Pazaru da će vojska uraditi sve što lokalna samouprava bude tražila, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Sve što opštinsko rukovodstvo bude tražilo i vojska ima mogućnosti, a vojska ima dobre mogućnosti i, pre svega, volju i hrabrost da pomogne, biće urađeno", rekao je Vučević.

On je zajedno sa ministrom policije Bratislavom Gašićem obišao poplavljena područja u Novom Pazaru i Tutinu.

"Pratimo situaciju i verujem da ćemo biti na visini zadatka", rekao je Vučević.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da je situacija u Tutinu teža nego u Novom Pazaru.

"Dolazimo do problema koji su godinama prisutni, posebno u poslednje vreme kada je došlo do klimatskih promena. Problem je što se ne vodi dovoljno računa o rekama, što su one postale mesta za bacanje smeća, zbog čega dolazi do zagušenja i onemogućavanja normalnog toka u slučaju većih padavina", izjavio je Gašić, saopštio je MUP.

Kako je javio javni medijski servis RTS, u poplavi u Tutinu je stradala jedna osoba.

MUP se ovim povodom za sad nije oglasio.

Srbijavode proglasile vanrednu odbranu od poplava na više lokacija

Javno preduzeće "Srbijavode" saopštilo je 20. novembra da je proglašena vanredna odbrana od poplava na deonici Ibar-Kraljevo, kod Novog Pazara i na slivu reke Zapadne Morave.

U saopštenju se navodi da je usled obilnih padavina porastao vodostaj reka u Novom Pazaru i Tutinu.

Vanredno je i na jedinicama Drina Loznica, Kolubara-Valjevo, Lepenica-Kragujevac, Velika Morava–Ćuprija, Paraćin, Zapadna Morava–Kruševac i Zapadna Morava–Čačak, saopštile su Srbijavode.

XS
SM
MD
LG