Dostupni linkovi

Vučić: Ohrabrenje SAD za reforme


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Autorka: Helena Đorđević, Voice of America

Premijer Srbije Aleksandar Vučić završio je trodnevnu posetu Vašingtonu sastankom sa direktorkom MMF-a Kristin Lagard i razgovorima sa zamenikom sekretara za trgovinu, Brusom Endrjuzom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo sastankom sa direktorokom MMF-a Kristin Lagard, koja je prema njegovim rečim pohvalilia ekonomski rast Srbije i pozdravila reformski kurs vlade.

Srbija je napravila bolje rezultate od očekivanih u odnosu na program koji smo napravili, i čestitala je na tome. Srbija mora da nastavi sa reformama jednakom snagom, energijom i jednakom posvećenošću što znači ne samo kroz ispunjavanje plana i programa koji smo potpisali sa MMF-om već sa sveukupnim reformama koje smo dogovarali sa Svetskom bankom, EBRD i ostalim medjunarodnim institucijama."

Kristin Lagard je takodje poručila da je neophodno zadržati unutrašnji pritisak kako bi oporavak sprske ekonomije bio potpun. Vučić je dodao da je razgovarano o fiskalnom prostoru za povećanje plata i penzija u Srbiji, dodajući da prave rezultate reformi očekuje 2016. i 2017. godine.

Sumirajući svoju trodnevnu posetu Vašingtonu, u toku koje se, izmedju ostalih, sastao sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom kao i državnim sekretarom Džonom Kerijem, Vučić je rekao da su, uprkos i dalje otvorenim bilateralnim pitanjima, SAD ispoljile poštovanje prema Srbiji, te da će njena pozicija biti još bolja u godinama koje dolaze.

„Mi smo znali šta su naše bilateralne nesuglasice i postoje stvari koje želimo da ispunimo. SAD su želele da pokažu svoje poštovanje prema odgovornom i ozbiljnom odnosu Srbije u proteklom periodu i to su pokazale. Tako to rade velike sile, najmoćniji na svetu. Oni su nam dali signal i ohrabrenje da nastavimo sa reformama, da nastavimo sa ozbiljnim i odgovornim ponašanjem.“

Američki ambasador u Beogradu, Majkl Kirbi, kaže za Glas Amerike da je i sa američkog stanovišta Vučićeva poseta bila uspešna.

“Ne samo zbog nivoa na kojem je primljen bilateralno – on se sastao sa potpredsednikom Bajdenom, sekretarom Kerijem a danas i zamenikom sekretara za trgovinu, ali takodje i liderima SB i MMF-a. Za nas je to bila prilika da čujemo njegovo mišljenje i iznesemo svoje. U Evropi je trenutno teška situacija sa migrantskom krizom, Srbija pokušava da pokrene svoju ekonomiju. Tu je pitanje evropskog puta Srbije a on je veoma jasno potvrdio predanost tom putu.”

Vučićevu posetu Vašingtonu pratile su dramatične vesti o migrantskoj krizi, posebno na granci Srbije i Madjarske. To je bila i jedna od glavnih tema skupa u uglednom Institutu Brukings, gde je premijer Vučić juče održao govor o strateškim ciljevima Srbije. On je ponovio da je, uprkos dobrim odnosima sa Rusijom, ulazak u EU nedvosmisleni strateški cilj Beograda, i ocenio da je uprkos aktuelnoj krizi i kritikama, EU i dalje jedno od najboljih područja za život na svetu. Takodje je istakao da je Srbija dobila priznanje zbog svog humanog tretmana izbeglica kojim je pokazala da iskreno sledi evropske vrednosti. Vučić se danas osvrnuo i na najave da Hrvatska mogla da zatvori granicu sa Srbijom zbog pritiska migranata.

“Sve te izbeglice su prošle kroz našu zemlju i mi smo ih na lep način primili i nastavićemo to da radimo. Ne znam šta je problem svima drugim oko toga, posebno onima koji imaju rutu od 35 km pa zatvaraju puteve prema Srbiji.”

Ipak, u institute Brukings, gde je izrazio žaljenje zbog podizanja zida I tretmana izbeglica na madjarskoj granici, on se uzdržavao od većeg kritikovanja susednih država, stavljajući naglasak na potrebu za dobrim odnosima, i slobodnim protokom ljudi i robe, umesto barijera.

XS
SM
MD
LG