Dostupni linkovi

Vučić: Srbija će možda i sama graditi modularne nuklearke


Ukoliko 25. novembra razgovori u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uvozu gasa, budu uspešno završeni "osigurana je energetska budućnost Srbije", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 11. novembra 2021.
Ukoliko 25. novembra razgovori u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uvozu gasa, budu uspešno završeni "osigurana je energetska budućnost Srbije", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 11. novembra 2021.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će tek biti doneta odluka da li će Srbija učestvovati u gradnji nuklearki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke, odnosno male modularne nuklarne rekatore.

"Pre šest dana sam razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ponudio da Srbija otkupi 15 odsto u njihovoj nuklearnoj elektrani, koja će biti završena 2035. godine, i spremna je da plati dobru cenu", rekao je Vučić u Obrenovcu tokom obilaska radova na revitalizaciji bloka B1 u Termoelektrani Nikola Tesla B.

Vučić je rekao da je razgovarao i sa doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim o njihovoj nuklearki u Belenu.

U Srbiji je od 1989. godine nakon nuklearne katastrofe u Černobilju, nekadašnjem Sovjetskom savezu, današnjem prostoru Ukrajine, na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana.

Međutim, nakon decenija moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana zvaničnici u Srbiji počeli su da zagovaraju okretanje ka nuklearnoj energiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 23. oktobra rekao da je Srbija spremna da gradi nuklearnu elektranu u Pakšu (Paks) u Mađarskoj i da je o tome već razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Razgovori sa Putinom bitni za energetsku budućnost Srbije"

Vučić je novinarima rekao da, ukoliko 25. novembra u Moskvi uspešno završi razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uvozu gasa, "osigurana je energetska budućnost Srbije".

On je dodao da se cena struje za domaćinstva neće menjati, a da će se za privredu naći rešenje kojim će biti zadovoljna i Elektroprivreda Srbije (EPS) i privrednici.

"Cena struje za industriju mora da bude malo iznad proizvođačke cene, ali mnogo povoljnija nego na berzi. Pregovaraćemo, lomićemo se, hoćemo da investitori ostanu ovde, a cena struje je još jedna povoljnost uz kvalifikovanu radnu snagu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. oktobra da je snabadevanje ruskim gasom u Srbiji stabilno, ali i da ugovor koji definiše cenu gase ističe krajem godine, a da je ruska strana u pregorima predložila trostruku cenu gasa u odnosu na postojeću, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

"Ono što nam sada Rusi nude, a to je formula 70 odsto od tržišne cene i 30 odsto naftne formule, što je oko 780 dolara, znači da bi cena bila tri puta veća nego danas", objasnio je Vučič.

XS
SM
MD
LG