Dostupni linkovi

Vučić se izvinio Nemačkoj zbog Gašićeve izjave


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić u Smederevu, 12. maja 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić u Smederevu, 12. maja 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je izvinjenje Nemačkoj zbog izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića u vezi sa istragom ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića.

"Mi smo proveravali sa pripadnicima nemačke službe u prethodnih 20 dana od tvrdnji Bratislava Gašića da prikrivaju ubice u slučaju Olivera Ivanovića i dobili smo uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke", naveo je Vučić.

On je dodao da traži u svoje ime da prihvate izvinjenje.

"Nada se da ćemo u nastavku naših akcija doći i do konkretnih rezultata", dodao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je 21. juna na sednici Skupštine Srbije da srpske vlasti "tačno znaju" ko je ubio srpskog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

"Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke", rekao je tada ministar policije Srbije odgovarajući na poslanička pitanja.

Dan kasnije, 22. juna, Gašić je takođe u parlamentu rekao da nije optužio Nemačku da štiti ubicu Olivera Ivanovića, već da je njegova izjava "preneta bez znaka pitanja" koji joj daje drugačiji smisao.

'Tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek – znak pitanja - da nam daju podatke'", rekao je Gašić 23. juna.

U transkriptu sednice, koji je objavljen na sajtu Skupštine Srbije, nema znaka pitanja.

Vlada u Berlinu odbacila je u junu "insinuacije" ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića i navela da Nemačka ne zna ko je ubio političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici, na Kosovu.

Više od pet godina nakon ubistva, slučaj nije rešen.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice za ubistvo Ivanovića.

Suštinskih izmena u njima nije bilo a u optužnicama se pominju samo pojedinci koji su kako je navedeno "svesno i namerno pomagali kriminalnoj grupi u cilju izvršenja krivičnog dela ubistva Olivera Ivanovića". Počinitelj ubistva ili nalogodavac se ne navode.

Optužnice su podignute protiv policijskih službenika Nedeljka Spasojevića, Radete Basare, Žarka Jovanovića kao i protiv sekretarice Olivera Ivanovića Silvane Arsović i Marka Rošića, građanina Severne Mitrovice.

Po nalogu kosovskog Specijalnog tužilaštva, Policija Kosova je 19. oktobra 2022. uhapsila i M.M. iz srpske zajednice pod sumnjom da je bio član "organizovane kriminalne grupe" koja se dovodi u vezu sa ubistvom.

Istragu ubistva Olivera Ivanovića vodi i Specijalno tužilaštvo Srbije ali ono nije odmaklo dalje od predistražnih radnji.

Ministarstvo pravde Kosova i Srbije ne sarađuju dok je za postupak na Kosovu zbog toga bilo potrebno posredovanje EULEX-a u uzimanju izjave svedoka.

XS
SM
MD
LG