Dostupni linkovi

Vučić: Neće biti vanrednih izbora


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

“Moja odluka je da ne idemo na izbore”, poruka je premijera Srbije Aleksandra Vučića, čime su okončane višemesečne tenzije u javnosti izazvane licitacijama hoće li u Srbiji biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Vučić je gostujući na televiziji Pink, koja važi za bliski medij vladajućim strukturama u Srbiji, rekao da je “dobro da nemamo izbore još najmanje šest meseci jer bi to bilo neodgovorno.”

„Da li će ih biti za šest, osam ili deset meseci, ne znam,ali u narednih tri, četiri, pet, neće ih biti“, rekao je Vučić. „Moj posao je da donosim odluke u interesu građana“, naglasio je Aleksandar Vučić.

Govoreći o nedeljnoj izjavi Vladimira Kostića, predsednika Srpske akademije nauke i umetnosti koji je rekao da bi građanima trebalo saopštiti da Kosovo de fakto i de jure više nije u rukama Srbije, Vučić je rekao da je “naše da se borimo za svoju zemlju, državu i narod”.

"Pitanje je da li ćemo imati rasplet kakav mi želimo, ali ne želimo da unapred prihvatimo ono što je najlošija varijanta za nas... Borićemo se mirnim demokratskim sredstvima, pameću, političkom i diplomatskom snagom", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je istakao da veruje da će platforma za pregovaračko poglavlje 35, koje se bavi pitanjem Kosova, biti povoljnija za Srbiju i drugačija nego što je nacrt koji se pojavio u javnosti, kao i da amandmana koji su predložile Nemačka, Velika Britanija i Hrvatska - neće ni biti.

"Moje pitanje je šta je što možemo da promenimo. Verujem da amandmana neće ni biti i da će nešto drugačiji i povoljniji biti predlozili iz platforme za pregovaračko poglavlje 35", rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija treba da ostane na evropskom putu jer tako postaje jača.

"Moj posao je da isplatim svakog meseca plate i penzije za 2,5 miliona ljudi, koje ni jednog meseca ne smeju da kasne, a mora da ih bude za sledeći mesec. Čak 60 odsto robe mi izvoziomo u EU, šta ako se odreknemo onih kojima izvozimo toliko procenat naših roba, uključujući i region u koji izvozimo još 13 odsto", rekao je Vučić.

Kada je reč o ekonomiji, Vučić je naveo da će početkom sledećeg meseca biti objavljena korigovana procena privrednog rasta Srbije u ovoj godini, koja će iznositi 0,7 odsto, u odnosu na 0,5, koiliko je ranije prognozirano. Uz tvrdnje da se radi o ekskluzivnoj informaciji, on je rekao da veruje da se taj procenat može podići i do 0,9 odsto, dodavši da bi bio i veći da Srbiju letos nije pogodila suša.

XS
SM
MD
LG