Dostupni linkovi

Vučić: Ne znam šta su 'Narodne patrole'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema pojma" šta je neformalna desničarska grupa "Narodne patrole", koja je u proteklom periodu presretala migrante i kako tvrde medijska udruženja ometala novinare u radu.

"Ako neko nekoga maltretira i tuče, taj će završiti iza rešetaka. Monopol nad fizičkom silom ima država uvek i ona je jedina koja je nadležna da provodi zakon u delo", rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu nadomak Beograda tokom obilaska radova na Termoelektrani Nikola Tesla B.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je 10. novembra ometanje u radu i vređanja ekipe Televizije N1 na protestu u centru u Beogradu u blizini murala ratnog zločinca Ratka Mladića 9. novemba.

Radi se o pripadnicima takozvane „Narodne patrole“, ekstremistima koji su nedavno, prilikom protesta protiv vakcinacije, takođe ometali i vređali novinare N1, naveo je NUNS.

"Narodne patrole" se na svojim nalozima na društvenim mrežama nisu oglašavale povodom ovih navoda.

Grupacija "Narodne patrole" je neregistrovana esktremno desničarska grupacija nastala početkom 2020 godine. Desničari iz ove grupacije su presretali migrante u centru Beograda i obaveštavali ih da im "zabranjuju kretanje“.

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Članovi nevladinih organizacija i građani okupili su se 9. novembra u centru Beograda u znak protesta zbog privođenja dve aktivistkinje, koje su jajima gađale mural ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu.

Oni su se uputili ka Njegoševoj ulici, gde se nalazi mural, ali im kordon policije nije dozvolio da mu priđu.

Na mestu gde je policija zaustavila nevladine aktiviste i građane pojavila se i grupa od desetak desničara koji su uzvikivali poruke podrške Ratku Mladiću.

Time je došlo do verbalnog sukoba, a jedan od desničara je upućivao i verbalne pretnje građanima.

Mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu nepoznati građani su više puta precrtavali i šarali u znak protesta, ali je on brzo vraćan u prvobitno stanje.

Mladić je kao komandant vojske bosanskih Srba pred Haškim tribunalom osuđen za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG