Dostupni linkovi

Vučić u Dubaiju razgovarao sa liderom Belorusije Lukašenkom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, 3. decembar 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, 3. decembar 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na marginama Samita o klimatskim promenama COP28 u Dubajiju razgovarao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o situaciji u Ukrajini.

"Naše dve zemlje su prijateljske", istakao je Vučić i dodao da će sledeće godine biti utvrđen termin za susret sa Lukašenkom.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko pozvao je 20. novembra Srbiju da odluči kakav odnos želi da ima sa njegovom zemljom.

Lukašenko je na sastanku sa novim ambasadorima Belorusije u nekoliko zemalja, među kojima je i Srbija, rekao da treba razmotriti saradnju sa Srbijom.

"Govorili smo i o situaciji u Ukrajini, kako bih naučio nešto od Lukašenka koji je tamo mnogo bliže i bolje poznaje stvari", rekao je Vučić novinarima u Dubaiju.

Belorusija je, između ostalog, na meti evropskih sankcija zbog njene uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Srbija je dugo uspevala da izbegava usklađivanje svoje spoljne politike sa EU i ne uvede sankcije Belorusiji. Na kraju je to ipak učinila, ali selektivno.

Tokom 2022. Srbija se uskladila sa sankcijama koje je EU u aprilu uvela Belorusiji zbog umešanosti u rusku agresiju na Ukrajinu.

Ipak, Srbija se nije uskladila sa odlukom Evropske unije (EU) o proširivanju sankcija protiv Belorusije 2023. godine.

Srbija je s Belorusijom godinama unazad negovala dobre odnose, koji su se pre svega ogledali u vojnoj saradnji i zahvalnosti Minsku zbog nepriznavanja Kosova kao nezavisne države.

'Srbija doprinosi borbi protiv klimatskih promena'

Vučić je na samitu u Dubaiju izjavio da će Srbija nastaviti da doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali da se postavlja pitanje "kako će svet izaći na kraj sa tim problemom ako nije u stanju da reši geopolitičke probleme s kojima je suočen", prenosi Beta.

"Širom sveta vode se brojni ratovi koje nismo uspeli da zaustavimo, a bojim se da nećemo ni moći. Ako tu nismo uspeli da postignemo rezultate, kako možemo da budemo toliko ubeđeni da ćemo uspeti da ostvarimo željene rezultate na polju klimatskih promena", rekao je Vučić, obraćajući se učesnicima skupa.

Kako prenosi Beta, on je izjavio da svet mora da bude ujedinjen u borbi protiv klimatskih promena i dodao da je Srbija "spremna da odigra svoju ulogu" u toj globalnoj borbi.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu, naročito naše razvijenije partnere, da ispoštuju obaveze o pružanju tehničke i finansijske pomoći. Srbija će nastaviti da doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena tako što će unaprediti nacionalni sistem za ublažavanje tih posledica, uz podršku naših partnera", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG