Dostupni linkovi

Vučić: Otvoren razgovor sa Lajčakom, razumeli ste me sve


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao "otvoren i prijateljski razgovor" sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

"Otvoren i prijateljski razgovor sa Miroslavom Lajčakom. Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumeli ste me sve", napisao je Vučić na Instagramu posle sastanka sa evropskim zvaničnikom u Beogradu 6. februara, prenosi Beta.

Vučić je uoči sastanka objavio video poruku na Instagramu, u kojoj je naveo da će "nastaviti da brani Srbiju" i da Zapad "može da sanja međusobno priznanje" Beograda i Prištine.

Prethodno su beogradski mediji objavili da je Vučić na današnjem sastanku vrha Srpske napredne stranke rekao da je spreman da ide na vanredne izbore kao kandidat za premijera i da "neće popustiti pred ucenama Zapada, Socijalističke partije Srbije i lažnih desničara".

Lajčak je u Beograd doputovao iz Prištine, gde je sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem razgovarao o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, uključujući nastavak briselskog dijaloga na najvišem nivou.

Kurti je posle sastanka rekao da Priština prihvata plan EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom, da je to "dobra osnova za dalje diskusije i napredovanje" i dodao da će tokom razgovora u Briselu "postaviti neka pitanja" o tom predlogu.

Vučić je 20. januara, posle sastanka sa zapadnom petorkom u Beogradu, rekao da je Srbija "spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji" plana EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prošle nedelje, na posebnoj sednici Skupštine Srbije, Vučić je kazao da neće pristati na članstvo Kosova u UN, što prema njegovim rečima, predviđa jedna od tačaka evropskog plana.

Predlog EU dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu, a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj plan dobra osnova za dijalog Kosova i Srbije dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je spreman da radi na primeni tog plana.

Ovaj predlog nije javan ali je RSE imao uvid u njega. Prema tom dokumentu, predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama – na čemu insistira Kosovo.

Takođe, od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG