Dostupni linkovi

Novi sastanak lidera Srbije i Kosova u trećoj sedmici jula


Premijer Albin Kurti (levo) sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (desno) na sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Brisela 15. juni 2021.
Premijer Albin Kurti (levo) sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (desno) na sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Brisela 15. juni 2021.

Naredni susret lidera Srbije i Kosova održaće se u trećoj sedmici jula, potvrdili su predstavnici delegacija Prištine i Beograda u Briselu.

Naime, u Briselu je održan prvi ovogodišnji susret šefova pregovaračkih timova dve države u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog imao je odvojene susrete sa predstavnicima delegacija da bi na kraju održao trilateralni susret.

On je na tviteru objavio da su u toku susreta, sagovornici imali “ospežnu i dubinsku dikusiju” o čitavom nizu elemenata dijaloga - prošlim sporazumima, tekućim pitanjima i sledećim koracima u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije te da su svi saglasni da predstoji još mnogo posla i da će se nastaviti angažovati.

Petar Petković, šef delegacije Srbije je ocenio da se radilo o veoma teškom i napetom susretu.

Petković tvrdi da prištinska strana nije ni jednom spomenula pitanje nestalih niti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Za ZSO mi smo im jasno rekli da je uslov svih uslova ako hoćemo da idemo dalje. ZSO podrazumeva ostvarivanje svih prava srpskih građana jer brojni incidenti samo su dokaz koliko je neophodno formiranje ZSO”, izjavio je Petković.

Besnik Bislimi (Bisljimi), šef prištinske delegacije, naglasio je da su obe strane predstavile svoja viđenja zastoja u primeni sporazuma koji su do sada postignuti.

Šef kosovske delegacije potvrdio je da je na višečasovnom sastanku sa Lajčakom u utorak predstavio spisak svih sporazuma i ukazao gde nedostaje adekvatna implementacija sa srpske strane.

Tu je spomenuo sporazum o zajedničkoj kontroli granica, priznavanje diploma, certifikacija štetne robe, slobode kretanja kao i sporazum o fusnoti.

“Sve su ovo sporazumi za koje smatramo da srpska strana nije do kraja ispunila obaveze”, izjavio je Bislimi na kraju sastanka.

Novi susret pregovaračkih timova najavljen je za narednu nedelju i biće održan putem video-linka. Prema rečima predstavnika delegacija, na tom susretu će se razgovarati o pripremi tema koje će biti na dnevnom redu prilikom susreta lidera Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG