Dostupni linkovi

Vučić najavio pravnu pomoć uhapšenima u akciji kosovske policije


Ne znam kako usput ne nađoše još neke ozbiljne kriminalce, samo ih nađu među Srbima, rekao je Vučić 21. decembra novinarima u Tirani.
Ne znam kako usput ne nađoše još neke ozbiljne kriminalce, samo ih nađu među Srbima, rekao je Vučić 21. decembra novinarima u Tirani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "država obezbediti pravnu pomoć" uhapšenima u akciji kosovske policije 21. decembra u opštini Štrpce, a da će više informacija o tome imati kada se vrati u Beograd.

Vučić je novinarima u Tirani, gde učestvuje na samitu inicijative "Otvoreni Balkan", rekao da su iz Prištine "od početka govorili da na severu Kosova žive kriminalci", dodajući da ih sada "izgleda ima i na jugu".

"Samo ne znam kako usput ne nađoše još neke ozbiljne kriminalce, samo ih nađu među Srbima", rekao je Vučić.

U akciji Policije Kosova 21. decembra uhapšen je bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju, potvrdilo je tužiliaštvo iz Uroševca.

Štrpce je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, a na čelu te lokalne samouprave je od njenog osnivanja 2009. do kraja novembra 2021. godine bio Bratislav Nikolić iz Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

U akciji Policije Kosova je, po nalogu državnog tužioca, uhapšeno 10-ak osoba, među kojima su direktor Urbanizma u opštini Štrpce i nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća. Oni se terete za krivično delo primanja i davanja mita, te zloupotrebu službenog položaja.

Bratislav Nikolić je obavljao funkciju i u privremenom opštinskom organu Štrpce, koji se finansira iz budžeta Srbije. I drugi funkcioneri Srpske liste drže po dve pozicije, jednu u kosovskom i jednu u sistemu Srbije.

Na hapšenje je reagovao direktor Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković, uz navode da je 21. decembra da je to "još jedan je brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i novi teror premijera Albina Kurtija".

Bratislav Nikolić je do pre mesec dana obavljao funkciju gradonačelnika Štrpca, nakon čega ga je, na poslednjim lokalnim izborima, koji su održani 17. oktobra, zamenio Dalibor Jevtić, kao kandidat Srpske liste. Jevtić je pre toga bio ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

XS
SM
MD
LG