Dostupni linkovi

Vučić, između lidera i kulta ličnosti


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Posle Leskovca, Leposavić. To su tek dva grada u kojima je, odlukom lokalnih političkih aktera, Aleksandar Vučić proglašen za počasnog građanina. Možda je po sredi tek izraz srpskog političkog folklora, ali je jasno da su ovi potezi simbol političkog uspona lidera naprednjaka i vicepremijera, koji je neprekidno u žiži rasprava i nagađanja da li će konačno i postati premijer. Imidž koji ga prati obiluje izrazima podrške, pa i divljenja. Zbog toga se mnogi pitaju da li je ovde reč samo o političkom uzletu ili o nečemu što Srbija itekako dobro pamti - uspostavljanju novog kulta ličnosti.

Samo godinu dana na vlasti bilo je dovoljno Aleksandru Vučiću da već postane počasni građanin. Najpre Leskovca, a potom i Leposavića na Kosovu, gde mu je tu titulu dodelio Privremeni opštinski organ uoči tamošnjih lokalnih novembarskih izbora. Motiv za ovakvu odluku je, tvrde oni koji su odlučivali, materijalna pomoć Vlade Srbije Leposaviću za izgradnju infrastrukturnih objekata.

„Mi smo sada u izgradnji oko 15-ak ulica i asfaltiranja puteva po selima, izgradnji mosta, jedne škole...“, rekao nam je kandidat građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika Leposavića Dragan Jablanović, koji je javnosti saopštio odluku o dodeljivanju titule počasnog građanina Vučiću.

Na naše pitanje zaštu baš Vučiću od svih članova Vlade odaju priznanje Jablanović kaže „pošto je SNS najjača stranka računamo da se odlučivalo tamo gde oni imaju glavnu reč“.

Obrazloženje dato u Leskovcu moglo bi se sažeti rečima tamošenjeg gradonačelnika "u ovom trenutku samo Aleksandar Vučić daje nadu“. Nekako u isto vreme mediji su preneli i vest da je za izuzetan doprinos u stvaranju novog privrednog ambijenta plaketa Vučiću stigla i iz kruševačkog IMK "14.oktobar".

Sam Vučić primajući nedavno priznanje u Leskovcu pravdao se da on ta priznanja ne traži, ali da ne može ni da ih odbije jer bi to bilo neskromno i neodgovorno. No, da li je ovde reč samo o političkom uzletu ili o nečemu što Srbija itekako dobro pamti - uspostavljanju novog kulta ličnosti. U Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci tvrde da angažman njihovog lidera nikako nije građenje kulta ličnosti.

Maja Gojković, funkcionerka SNS-a za RSE kaže da kritičari Aleksandra Vučića kada nemaju šta da mu zamere nametnu temu bez teme.

“I prave tigra od papira. Nema tu nikakvog kulta ličnosti. Kada pogledamo kroz istoriju, i manir i običaji su u našoj državi da se vrednuje rad nekog političara na taj način što mu dodelite određeno priznanje. Po meni su najveće priznanje rezultati na izborima a postoje ona lepa priznanja koja dodeljuju lokalne samouprave počasnog građanina grada u državi ili u inostranstvu ili dobijate počasne doktorate i slično. Uopšte to nije neuobičajena praksa nigde u svetu tako da te zlonamerne kritike ne pogađaju suštinu, a suština je da SNS danas osvaja na izborima po 40 procenata i da dobija sve veće poverenje građana baš u toj želji koju sada personifikuje predsednik stranke Aleksandar Vučić da menja stvari i da rešava probleme”, kaže Maja Gojković.

Model po Veberu

Iako kao vicepremijer formalno tek drugi u Vladi Aleksandar Vučić je u javnosti viđen kao onaj od koga sve zavisi. Od koga se očekuje da preseče svaki problem, pa i najmanju društvenu krizu, ili stane iza svakog dogovora. Svi očekuju rešenje od njega, i svi bi da o svom problemu diskutuju upravo sa prvim potpredsednikom Vlade, uključujući i vozače autobusa koji u Kragujevcu blokiraju prugu i puteve. To primećuje dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

“To stvaranje kulta ličnosti je potpuno jasno i bez ovih govoto šaljivih gestova koji mogu biti predmet više satire nego ozbiljne analize titule počasnih građana. Meni je značajnije da ta sama činjenica o stvaranju kulta ličnosti govori u stvari o njegovom političkom projektu, na kome on radi više od godinu dana, i čini mi se da ne treba da se ide mnogo dalje od onoga što on sam govori o tome. On je čitao Vebera i on je po Veberu odlučio da je model lidera, koji je najprihvatljiviji možda za našu kulturnu politiku ili mentalitet ovog regiona, taj neki harizmatički lider i on na tome pokušava da sagradi svu svoju moć i čitav svoj politički projekat. Imati kult ličnosti je deo toga”, ocenjuje Srbljanović.

Mora se primetiti da imidž koji prati Aleksandra Vučića, u društvu koje je kroz istoriju bilo sklono obožavanju vođa, obiluje izrazima podrške, pa i divljenja. Građani sa kojima smo razgovarali podeljeni su oko toga kako vide prvog među potpredsednicima Vlade:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link

Može da izgleda da prisustvujemo izgradnji kulta ličnosti Aleksandra Vučića gledajući ta proglašenja za počasnog građanina, kaže Vladimir Milutinović, urednik portala Dvogled, ali misli da je pogrešna strategija govoriti o kultu ličnosti ili o nekoj autokratiji jer upravo ta priča o kultu ličnosti, kaže, pravi od Vučića nekoga ko je problematičan.

“Kritičari, odnosno opozicija, treba da se koncentrišu na to da daju neku alternativu vlasti a ne samo da je prikazuju kao neprihvatljivu”, navodi Milutinović i slaže se da Vučić ide na ruku imidžu omiljenog političara koji ga prati jer to povećava njegov ugled, značaj, moć, posebno kad se prikazuje kao žrtva.

“Ali praznina u kojoj on deluje, politička alternativa njemu hoće da kaže ovu stvar ukratko `on je neprihvatljiv, mi treba da budemo umesto njega`, mislim da ta logika, ja sam je zvao u nekim tekstovima lustracijska logika, ne vrši više tu ulogu koju bi trebalo da ima, ona više nema nikakvu snagu. Znači niko više neće da izabere nekoga samo da ne bude Aleksandar Vučić”, kaže Milutinović.

U međuvremenu raste podrška Srpske napredne stranke među biračima što pokazuju i lokalni izbori u nekim sredinama, kao što raste i popularnost Aleksandra Vučića. I dok govori da Brisleski sporazum nema alternativu, ili da će u narednom periodu biti izuzetno teško, ili recimo da se moraju smanjiti plate u javnom sektoru, Vučić zna i da šalje poruke koje gode ušima birača, kao što je to bio slučaj tokom ovonedeljnog obeležavanja godišnjice stranke:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

Spisateljica Biljana Srbljanović misli da Vučić sada može da izabere dva puta.

“Ili da bude Đinđić ili da bude Milošević. Znači, on će postati ili neka vrsta autoritarnog vođe ili će postati neki egalitarni vođa. Ja mislim da njemu, a i mentalitetu političkom ovog društva, više odgovora jedan autoritativni tip vođe i da to ne može da dovede nečem dobrom u društvu”, ocenjuje Srbljanović.

Na kraju, reklo bi se, da pravac kojim će krenuti pre svega zavisi od samog Aleksandra Vučića.
XS
SM
MD
LG