Dostupni linkovi

Vučić: Svi koji su počinili krivična dela u Banjskoj biće pozvani na odgovornost


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da će svi koji su učestvovali u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj, na severu Kosova, odgovarati pred institucijama Srbije.

Vučić je u intervjuu za američki CNN, rekao da to uključuje i odgovornost Milana Radoičića, jednog od vodećih lidera kosovih Srba, koji je preuzeo odgovornost za taj napad.

"Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela i koji se nađu na našoj teritoriji. On (Milan Radoičić) je na teritoriji Srbije i tužilaštvo će uraditi svoj posao", rekao je Vučić u razgovoru sa novinarkom Kristijanom Amanpur (Christiane Amanpour).

U napadu na kosovsku policiju 24. septembra u mestu Banjska kod Zvečana ubijen je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko njih povređeno.

U sukobu sa policijom poginula su trojica napadača, a u okolini Banjske je pronađen arsenal oružja.

Vlast na Kosovu optužuje Srbiju za ovaj incident, dok zvanični Beograd negira umešanost.

Instutucije na Kosovu i u Srbiji vode dve zasebne istrage o ovom slučaju.

Milan Radoičić, dosadašnji potpredsednik Srpske liste, najveće srpske stranke na Kosovu koju podržava Beograd, u otvorenom pismu javnosti 29. septembra je saopštio da podnosi ostavku i priznao da je "lično" organizovao oružanu pobunu na severu Kosova.

On je 30. septembra dao izjavu "u svojstvu građanina", a iz policije i tužilaštva nisu odgovorili na pitanja RSE da li će ga i za koje krivično delo teretiti Srbija.

Vučić je u razgovoru za CNN rekao da osuđuje ubistvo kosovskog policajca, ali je dodao da su "Srbi želeli da se zaštite" pošto su trpeli pritiske od kosovskih vlasti.

Na pitanje novinarke da li je Srbija povukla vojsku sa granice sa Kosovom nakon poziva američke administracije da to učini, Vučić je rekao da ti izveštaji nisu bili u potpunosti tačni i naveo da je Vojska Srbije pre godinu dana imala 14.000 ljudi na granici sa Kosovom.

"Pre nekoliko dana imali smo manje od 8.400, a danas ih ima 4.400, što je uobičajeni broj ljudstva. Uvek smo slušali uputstva koje su naši partneri od nas tražili da deeskaliramo situaciju i ovoga puta smo to uradili, iako nije bilo razloga za neku veću brigu", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija "poslednja zemlja kojoj su bili potrebne tenzije na Kosovu".

"Srbiji nisu potrebni nikakvi ratovi i sukobi sa NATO. Mi želimo veće prisustvo KFOR-a posebno na severu Kosova", rekao je Vučić.

Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj. Međutim, predsednik Srbije je 29. septembra izjavio da nije podignut nivo borbene gotovosti.

Zabrinutost zbog raspoređivanja srpskih trupa blizu granice sa Kosovom su izrazile SAD i EU.

Reporteri RSE su 30. septembra zabeležili kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja ka Nišu.

XS
SM
MD
LG