Dostupni linkovi

Vučić i izbori: Stanje kampanje koja ne prolazi


Plakati sa likom Aleksandra Vučića vide se kroz prozor autobusa, Beograd, mart 2014

Nad Srbijom je zaista teror večite predizborne kampanje. To što je premijer Srbije odlučio da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti u naredna tri, četiri ili pet meseci ništa bitno ne menja na stvari jer je premijer Aleksandar Vučić opet sve uradio da drži tenziju: vanredne izbore praktično je samo odložio, pa će građani Srbije vrlo brzo ponovo biti izloženi njegovim hirovitim konsideracijama da li će biti poterani na birališta za šest, osam ili deset meseci. Autoritarni i poluautoritarni režimi, ocenjuju sagovornici RSE; svoju vladavinu i zasnivaju na strategiji stalne izborne kampanje koja predstavlja iživljavanje nad normalnim političkim životom zemlje.

U ovom trenutku bilo bi neodgovorno da se ide na izbore jer ima mnogo posla pre kraja ove i početkom naredne godine, a sve bi delimično stalo u slučaju raspisivanja izbora. Odluku da u narednih nekoliko meseci ne bude izbora Vučić je, dakle, obrazložio prečim državnim interesima, ali posle samo nekoliko meseci bauk izbora ponovo će kružiti Srbijom.

Sociolog Jovo Bakić kaže da predsednik Vlade nije rekao da vanrednih izbora neće biti nego samo to da ih neće raspisivati najmanje pet ili šest meseci; on je, prema tome, vanredne izbore samo na kratko vreme odložio.

“Činjenica da je pomenuo šest meseci govori o tome da bi izbori mogli nastupiti koliko krajem aprila iduće godine, odnosno, da bi moglo doći do poklapanja redovnih pokrajinskih i vanrednih republičkih izbora. Dakle, on ih je samo odložio sa jednom idejom idejom da se održava predizborna tenzija, da se, zapravo, stalno razmišlja o tome i to je jedan trik autoritarnog vođe. To je, jednostavno, stvaranje jedne nenormalne političke atmosfere, u kojoj se ne pitamo o tome zbog čega je, recimo, plata jednom profesoru gimnazije tri hiljade dinara manja od republičkog proseka i dvanaest hiljada dinara manja od proseka u Beogradu”, kaže Bakić.

Upitan da li je premijer na nekoliko meseci odložio izbore rukovođen ozbiljnim državnim razlozima ili je tempirao da se republički izbori poklope sa vojvođanskim izborima, Bakić kaže da misli da ima i jednog i drugog:

Jovan Bakić
Jovan Bakić

“Verujem da su mu prijatelji iz Nemačke rekli da u ovom trenutku nije dobro raspisivati izbore, verujem da su mu to rekli i iz Međunarodnog monetarnog fonda, a on, naravno, vodi računa o tome šta mu kažu velike sile, naročito one za koje je pokušao da veže mali srpski brod, tako da u tom smislu treba mu verovati da je imao i tako nešto u vidu, dakle, nešto što bi se moglo zvati državnim interesima, onako kako ih on shvata, a s druge strane, naravno, ostavio je sebi manevarski prostor da, ipak, izbore raspiše u određenom trenutku; dovoljno je, recimo, da ih raspiše početkom februara, da bi oni bili u aprilu, dakle, da to bude jedna relativno kratka predizborna kampanja – zapravo, samo nastavak ove predizborne kampanje koju on vodi već tri godine. Dakle, 2012. je formirana Vlada, čiji je on bio prvi potpredsednik, pa je onda pre godinu i po dana posle vanrednih izbora formirana druga vlada, kad je on postao predsednik Vlade. Vi vidite, u stvari da smo mi u konstantnoj predizbornoj kampanji, gde on narodu priča o procentima, da li je rast 0,5 ili o,7%, zaluđuje građane, ali to u ovom trenutku prolazi. Doći će vreme kada neće prolaziti”, kaže Bakić.

Bakić ne veruje da će eventualno poklapanje vanrednih republičkih i redovnih pokrajinskih izbora u Vojvodini biti odlučujuće po sudbinu Demokratske stranke u Vojvodini:

“Istinu govoreći, mislim da ‘demokrate’ nemaju šanse pod bilo kojim uslovima. Dakle, oni su jako dugo na vlasti u Vojvodini i nerealno je očekivati da ostanu i dalje, bez obzira da li se ti izbori poklapaju sa republičkim ili ne. Druga je stvar što će vrlo verovatno rezultat biti još slabiji, ako dođe do poklapanja izbora na republičkom i na pokrajinskom nivou”, smatra Bakić.

Čemu uopšte služi konstantni bauk vanrednih izbora, ako nikakvog ustavnog osnova za njih nema i ako rejting Vučića na tako nešto uopšte ne tera? Zašto onda iživljavanje nad građanima i nad normalnim političkim životom u zemlji?

Florian Biber, ekspert za jugoistočnu Evropu sa Univerziteta u Gracu, smatra da je stalna proizvodnja vanrednih okolnosti zapravo način vladavine režima kakav je i srpski.

Florian Biber
Florian Biber

“Način vladavine takve vrste vlade, poluautoritarne vlade kao u Srbiji, a to se može reći i o vladi u Makedoniji, pa delimično i u Grčkoj, jeste da vlast koristi strategiju da stalno vodi predizbornu kampanju i stalno se ponaša kao da je u izbornoj kampanji. To je način na koji dominira nad opozicijom jer opozicija uopšte nema vremena da se pripremi za neki normalni politički život pošto se nonstop govori o izborima. Dakle, to je po mom mišljenju strategija takve vrste vlada, u koje spada i ona u Srbiji, koje formalno funkcionišu po demokratskoj proceduri, ali se ponašaju dosta autoritarno”, ocenjuje Biber.

Vučić može politički da preživi uprkos tome što je na unutrašnjem planu autoritaran jer ubeđuje EU da je on jedini igrač kod kuće koji može da unapređuje proces evrointegracije Srbije i da zato moraju da ga podrže. Biber smatra da će ga upravo zato Brisel i podržavati:

“Evropska unija će verovatno na to gledati sa jednom dozom skepse, ali i pragmatično. U njenim raznim kancelarijama svakako znaju da sadašnja vlada u Srbiji ne može baš biti primer demokratskog ponašanja, ali znaju i da nema alternative u smislu jake druge političke opcije, a takođe znaju da, uprkos svemu, on sprovodi ono što oni od Srbije traže po najbitnijim pitanjima, kao što je, na primer, Kosovo ili izbeglička kriza; svodi se na to da je on partner na koga na kraju krajeva može da se računa iako ponekad napravi neki skandal na unutrašnjem planu. Mislim, dakle, da ga u sadašnjim okolnostima, oni prihvataju”, kaže Biber.

Vučić radi na dva razboja i to mu polazi rukom: dok izgovara da neće dozvoliti da se Srbija ucenjuje, poručuje i da ne odustaje od Evropske unije kao strateškog cilja, što je, kaže, rekao i Putinu i da bi pre napustio Vladu nego pokvario odnose sa Nemačkom.

A još uoči junske posete SAD, vredelo bi se setiti, on je dao intervju Wall Street Jornalu, u kome je signalizovao da bi mogao inicirati promene Ustava Srbije koje bi uključivale i izbacivanje formulacije iz preambule Ustava da je Kosovo deo Srbije. Američkom listu je u kontekstu priče o promeni Ustava rekao da to treba da se uradi do kraja 2017. godine. Jovo Bakić veruje da će ovo Vučić i sprovesti u delo.

“Naravno, ja sam ubeđen da će on to uraditi i mislim da to i njegovi partneri u Evropskoj uniji takođe veruju. Sada će se igrati na nacionalističku kartu u predizbornoj kampanji i podsećaće sve kao da je to ista Srpska radikalna stranka, a posle izbora će se prihvatiti sve što se od strane EU traži”, uveren je Bakić.

  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG