Dostupni linkovi

Vučić izjavio da Srbija ozbiljno pristupa nalaženju rešenja za krizu sa Kosovom


Arhivska fotografija ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Beograd, 23.05.2022.
Arhivska fotografija ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Beograd, 23.05.2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ozbiljno pristupa pronalaženju rešenja "za aktuelnu krizu izazvanu jednostranim potezima Prištine".

Vučić je to izjavio nakon sastanka sa američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom (Christopher Hill) u Beogradu 23. avgusta.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, dvojica zvaničnika su razgovarali o situaciji u regionu, posebno posle prošlonedeljne runde dijaloga Srbije i Kosova, kao i o bilateralnoj saradnji.

Predsednik Srbije je, kako se navodi, "pojasnio ambasadoru Hilu stavove Srbije koje zastupa u dijalogu sa Prištinom, učestvujući u njemu odgovorno i konstruktivno".

On je dodao da Srbi koji žive na Kosovu "bezuslovno traže" formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je poručio, kako se navodi u saopštenju, da je važno da se Kosovo pridržava dogovora da kosovske specijalne snage mogu da pređu na sever jedino uz saglasnost NATO i gradonačelnika četiri opštine u kojima žive Srbi.

Sastanak sa američkim ambasadorom o Kosovu usledio je nakon što su razgovori u Briselu 18. avgusta između Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin Kurti) završeni bez dogovora.

Kako je najavljeno, u sklopu napora da se postigne dogovor i ne dođe do nove eskalacije odnosa u Prištini i Beogradu ove nedelje boraviće i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak te specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar (Eskobar).

Lokalni Srbi su 31. jula podigli barikade na severu Kosova kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima. Odluka kosovske vlade se tiče primene dogovora o slobodi kretanja koje su Priština i Beograd postigle 2011. i 2016. godine.

Odluka vlade Kosova je trebala da se počne primenjivati od prvog avgusta, ali je zvanična Priština odlučila da odloži početak primene za mesec dana, nakon intervencije EU i SAD.

XS
SM
MD
LG