Dostupni linkovi

Vučić: Hag deluje kao politički sud


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Ponosan sam što je Vlada Srbije štitila zakone i dostojanstvo Srbije, kao i dostojanstvo građanina Vojislava Šešelja – rekao je u petak premijer Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Vlade koja je bila posvećena presudama Haškog tribunala Šešelju i Radovanu Karadžiću. Vučić je tom prilikom ocenio da je proces koji se protiv Šešelja vodio u Hagu "od početka bio politički, a ne pravni".

"I kada su ga tražili u Hag, i kada su ga puštali iz Haga i kada su ga ponovo tražili u Hag... Zamislite kakvoj bismo sramoti bili izloženi svi u Srbiji da smo postupali po njihovim nalozima i da smo pre samo 20 ili 25 dana izručili Vojislava Šešelja u trenutku kada su oni već znali da je presuda napisana i da je ona oslobađajuća. I tako bi Vlada Srbije izručila Šešelja Hagu, a oni nam ga vrate posle 20 ili 25 dana", rekao je premijer.

Vučić je više puta izneo kritike na rad suda u Hagu, ocenivši da su mnoge presude koje su tamo bile donete, pokazale da "deluje kao politički sud".

Aleksandar Vučić je priču o Šešeljevoj presudi, preneo i na domaći politički teren, rekavši da su "u Hagu znali kada su izbori u trenutku kada su zakazali izricanje presude, kao i njen sadržaj".

On je, takođe, rekao i da "Haški tribunal nije ispunio svoje osnovne ciljeve, pre svega da radi u interesu pomirenja u regionu".

"Došlo je do presuda pred Haškim tribunalom koji sada završava svoju, rekao bih pre svega političku, a ne pravnu ulogu koju je imao u prethodnom periodu. Jedan od tri osnovna cilja zbog kojih je ustanovljen Haški tribunal, bio da dođe do pomirenja naroda na prostoru bivše Jugoslavije, da se drugačije razgovara, da jedni na druge drugačiej i sa mnogo više poštovanja gledamo i nema nikave sumnje da Haški tribunal taj osnovni cilj nikako nije ispunio. U stvari, Tribunal je sve vreme 'zabijao eksere u kovčeg usnulog Balkana' ", ocenio je Vučić.

Vojislav Šešelj na konferenciji za medije nakon izrečene presude Haškog tribunala, 31. marta 2016. u Beogradu
Vojislav Šešelj na konferenciji za medije nakon izrečene presude Haškog tribunala, 31. marta 2016. u Beogradu

Vučić, koji je do 2008. godine bio visoki funkcioner SRS i blizak saradnik lidera radikala Vojislava Šešelja, na pitanje šta misli o političkom projektu "Velike Srbije" i da li se odriče politike koju je vodio devedesetih godina, koja su novinari na konferenciji postavili u ime Inicijative mladih za ljudska prava, rekao da "politika 'Velike Srbije’ nije politika budućnosti, nije politika Vlade Srbije".

Vučić je kazao i da će se kao "predsednik vlade dok je ove vlade" žestoko suprotstaviti politici Šešelja, jer ta politika "gura Srbiju u prošlost, probleme, muke i ekonomske nedaće i ona bi Srbiju izolovala i od evropskih i od balkanskih naroda", dodavši da nema lični animozitet prema Šešelju, ali da će se njegovoj politici "žestoko suprotstavljati, jer gura Srbiju u izolaciju".

„Hag želi da uvek ima jednog partnera u Vladi na povocu“

Premijer je izjavio i da je Srbija, nakon poslednjih haških presuda, ponovo na političkoj, ekonomskoj i moralnoj raskrsnici.

On je rekao da "nijedan zločin ne treba i ne sme da bude zaboravljen, ali da, ukoliko Srbija kažnjava svoje zločince, onda je potrebno da se zna ko je odgovoran i za zločine nad srpskim stanovništvom".

Vučić je rekao i da je nekima interes, kako se izrazio "Hagu ili kome već", da „Vlada Srbije ne može da bude snažna, već da kao u lutkarskom pozorištu oni mogu da vuku poteze".

„Zato što žele uvek da imaju jednog partnera u Vladi Srbije koga mogu da drže na povocu. Ne mogu da isključim mogućnost da je to jedan od razloga, ali ipak neću da se bavim teorijama zavere“, rekao je premijer.

Što se tiče presude Karadžiću, Vučić je rekao da je "vlada Srbije odgovorila jasno i da nije hteo da ulazi u sadržaj te presude jer to, kako je rekao jedna vlada ne bi ni trebalo da radi".

"Izgovorili smo samo jednu rečenicu, a to je da nikome nećemo dozvoliti da na osnovu presuda Haškog tribunala ruši Srbiju i Republiku Srpsku. To su naše ustavne i zakonske obaveze. Na žalost, samo 48 sati posle te izjave, koja je bila pomiriteljska i u kojoj nismo pravili dramu, usledili su žestoki napadi na Srbiju i najava nove revizije tužbe za genocid i agresiju protiv Republike Srbije", konstatovao je premijer.

Aleksandar Vučić je dodao da Srbija smatra "da to nije u duhu pomirenja i da to nije dobro za mir i stabilnost na Balkanu" te da su sa tom pričom završili, ali da su "pripravni i spremni da razgovaraju sa Bošnjacima".

Anastasijević: Nelogične teze da zapad i podržava vladu i da je slabi

„Čini mi se da je, kada se god premijer Vučić nađe u nekoj političkoj poteškoći, on sklon da za to optuži nekakvu zaveru“, ocenio je za RSE novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević, povodom ocena premijera Vučića o sudu u Hagu nakon presude Vojsilavu Šešelju.

Dejan Anastasijević
Dejan Anastasijević

„Ono što je proizilazilo iz njegovih reči je da je Hag politički sud i da je on u stvari samo marioneta i da tempo suđenja kao i same presude diktiraju nekakve skrivene sile“, dodaje Anastasijević. „Njegova je teza da zapadne zemlje koje podržavaju Srbiju na evropskom putu i podržavaju njega lično kao premijera, što možemo da čujemo skoro svaki dan iz usta nekog od evropskih zvaničnika, a tvrdi da te iste zapadne zemlje pokušavaju njega da oslabe, da bi njime lakše manipulisali. Meni ta teorija uopšte ne izgleda logički konzistentna“, rekao je Anastasijević osvrćući se na Vučićevu izjavu da „Hag želi da uvek ima jednog partnera u Vladi na povocu“.

Anastasijević dodaje i da je ovo za Vučića jako neprijatna situacija, jer je "Šešelj njegov bivši politički mentor". "I da je presuda bila osuđujuća sama činjenica da je Šešelj u Srbiji, predstavlja jedan konstantan izvor iritacije kako za Vučića tako i za perdsednika (Tomislava) Nikolića, makar samo utoliko što ih podseća na prošlost koje su obojica pokušali da se odreknu“, rekao je Anastasijević.

Ovaj novinar primećuje i da je „halabuka koja se digla oko presude, Šešelju dala mnogo televizijskog vremena, što je za političara u kampanji čist ćar“

XS
SM
MD
LG